marți, 10 noiembrie 2020

235: Popas în Galicia - Merluciu cu cartofi în sos de usturoi

Cum călătoriile imaginare sunt rapide, indiferent de destinație, plecăm din Tashkent, ajungem repede pe mare (evident 😊)și ne oprim în ținuturi cu rezonanță celtică: Galicia. Merluza a la Gallega e una din rețetele locului. Spaniolii știu să gătească peștele.

Ingrediente:
  • 650g merluciu (trunchiuri curățate)
  • 650g cartofi (de preferat, roșii: rezistă mai bine la fiert)
  • 9 caței de usturoi
  • 2 ceape (mici, dar nu foarte)
  • 1 foaie de dafin (de obicei folosesc foi de dafin măcinate)
  • 75ml ulei de măsline
  • o linguriță boia dulce
  • pătrunjel verde (jumătate de legătură)
  • 1 morcov
  • 10 boabe de poper
  • 75ml vin alb (de preferat sec); pune sticla la frigider
  • sare, alte mirodenii (secrete ale fiecărui bucătar)
Pregătire:
  • Sos de usturoi:
    • fierbe la foc mic, 15 minute: uleiul, o ceapă tăiată felii subțiri, 4 caței de usturoi (taiați în jumătate) foaia de dafin
    • adaugă boiaua și restul de usturoi (strivit)
    • amestecă bine
    • lasă totul deoparte
  • Supă:
    • fierbe, în 800ml de apă, împreună cu piperul și vinul: ceapa, morcovul, cozile de pătrunjelul
    • curăță cartofii și taie-i felii
    • adaugă-i în supa care fierbe
    • fierbe-i până sunt gata
  • Merluciu:
    • taie merluciul  în rondele de 2-3cm.
    • strecoară supa,  pune cartofii într-o cratiță și presară-i cu sare
    • fierbe 5 minute merluciul în supa strecurată
Preparare:
  • scoate peștele din supă și așază-l printre cartofi
  • presară-l cu sare (și mirodeniile tale secrete)
  • adaugă  150ml de supă peste sosul de usturoi
  • omogenizează-l (la blender) și toarnă-l peste cartofi și pește
  • presară pătrunjel tocat
  • pune cratița la cuptor, 15 minute, la 175 de grade
Poftă bună! (Nu uita de sticla de vin alb din frigider.)



Niciun comentariu: