Cum călătoriile imaginare sunt rapide, indiferent de destinație, plecăm din Tashkent, ajungem repede pe mare (evident 😊)și ne oprim în ținuturi cu rezonanță celtică: Galicia. Merluza a la Gallega e una din rețetele locului. Spaniolii știu să gătească peștele.
Ingrediente:
- 650g merluciu (trunchiuri curățate)
- 650g cartofi (de preferat, roșii: rezistă mai bine la fiert)
- 9 caței de usturoi
- 2 ceape (mici, dar nu foarte)
- 1 foaie de dafin (de obicei folosesc foi de dafin măcinate)
- 75ml ulei de măsline
- o linguriță boia dulce
- pătrunjel verde (jumătate de legătură)
- 1 morcov
- 10 boabe de poper
- 75ml vin alb (de preferat sec); pune sticla la frigider
- sare, alte mirodenii (secrete ale fiecărui bucătar)
- Sos de usturoi:
- fierbe la foc mic, 15 minute: uleiul, o ceapă tăiată felii subțiri, 4 caței de usturoi (taiați în jumătate) foaia de dafin
- adaugă boiaua și restul de usturoi (strivit)
- amestecă bine
- lasă totul deoparte
- Supă:
- fierbe, în 800ml de apă, împreună cu piperul și vinul: ceapa, morcovul, cozile de pătrunjelul
- curăță cartofii și taie-i felii
- adaugă-i în supa care fierbe
- fierbe-i până sunt gata
- Merluciu:
- taie merluciul în rondele de 2-3cm.
- strecoară supa, pune cartofii într-o cratiță și presară-i cu sare
- fierbe 5 minute merluciul în supa strecurată
- scoate peștele din supă și așază-l printre cartofi
- presară-l cu sare (și mirodeniile tale secrete)
- adaugă 150ml de supă peste sosul de usturoi
- omogenizează-l (la blender) și toarnă-l peste cartofi și pește
- presară pătrunjel tocat
- pune cratița la cuptor, 15 minute, la 175 de grade
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu