sâmbătă, 14 noiembrie 2020

235: Desene cu spanac

Nu cu foarte mult timp în urmă lucrurile părea mai simple: fiecare sezon avea caracteristicile sale, bine știute. Dacă te duceai în piață în noiembrie găseai varză și castraveți murați, cartofi, fasole și morcovi (dacă aveai ceva noroc), ceva legături de frunze de leuștean sau pătrunjel uscate. Acum găsești produsele tuturor sezoanelor, plus de pe alte meleaguri. Astăzi am luat spanac.

Și gândul mi-a zburat nu cu mult timp în urmă, la ... Popeye Marinarul: personajul mereu încruntat din desenele animate cu multe bătăi și distrugeri, iubitor de spanac. (Și totuși, personaj pozitiv.) Cum Popeye avea întotdeauna spanacul închis într-o conservă, m-am gândit să-l închid și eu într-o plăcintă.

Ingrediente:
  • 150g făină albă
  • 150g făină neagră
  • 150g făină de ovăz
  • o linguriță de sare
  • 50ml ulei
  • 200ml apă (plus apă pentru fiert spanacul)
  • o legătură de ceapă verde
  • un kg. spanac
  • ingredientele preferate (de fiecare) pentru un piure de spanac
Pregătire:
  • prepară un aluat din făină, sare și apa amestecată bine (cu un tel) cu uleiul
  • prepară piureul de spanac după rețeta preferată
  • taie ceapa mărunt
Preparare:
  • alege o tavă de ceramică potrivită și unge-o cu ulei
  • împarte aluatul în două (1/2 + 2/3), întinde-l în două foi (cu un sucitor, între două folii de plastic)
  • pune foaia mai subțire pe fundul tăvii și pe marginea ei
  • pune piureul de spanac și 2/3 din ceapa tocată
  • închide umplutura cu foaia rămasă și înțeap-o cu furculița
  • pune restul de ceapă
  • lasă la cuptor, la 175 de grade, 40 de minute
Poftă bună!

PS: Nu știu dacă rețeta e tipic americană, dar cum Popeye este, iar Statele Unite cică ar fi țara tuturor posibilităților (deci orice e posibil), o trec în contul SUA 😊.



Niciun comentariu: