luni, 30 octombrie 2017

Rulouri de pui cu muguri de pin

Ingrediente:
  • 800g piept de pui
  • 150g brânză telemea veche (uscată)
  • 200g smântână 12%
  • 50g cașcaval
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de muguri de pin
  • o legătură de pătrunjel
  • câte un vârf de cuțit de: busuioc, coriandru (și alte mirodenii după gustul fiecăruia)
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper
Pregătire:
  • tăiați pieptul de pui în felii (ca pentru șnițele), bateți-le cu ciocanul (de șnițele), sărați-le, piperați-le și puneți-le la frigider pentru jumătate de oră
  • radeți cașcavalul
  • tocați mărunt pătrunjelul
  • amestecați, la blender, brânza cu smântâna și usturoiul
  • adăugați mugurii de pin, mirodeniile și pătrunjelul tocat
Preparare:
  • scoateți puiul din frigider
  • puneți câte o lingura de compoziție pe fiecare foaie de carne, rulați-o și prindeți-o cu scobitori (să nu se desfacă)
  • ungeți cu ulei o tavă de ceramică
  • așezați rulourile în tavă și ungeți-le cu ulei
  • puneți compoziția rămasă deasupra (dacă e cazul)
  • Lăsați tava la cuptor, pe grătar termic, la 200 de grade pentru 40 de minute
Poftă bună!

Sfat: Când bateți carnea, ca să nu sară pe pereți, acoperiți-o cu o folie de plastic alimentar.

PS: Rulourile au fost gustoase (chiar lăudate), dar trebuie să mă mai antrenez în tăierea feliilor de piept de pui.



duminică, 29 octombrie 2017

Curățarea cuptorului cu microunde


  • Puneți jumătate de cană de apă într-un bol
  • Stoarceți jumătate de lămâie și puneți și coaja în bol
  • Puneți bolul în cuptor, la 600W, 7 minute
  • Lăsați încă 7 minute (ca aburul format să înmoaie murdăria)
  • Ștergeți cu o cârpă uscată
  • Pentru petele rămase, înmuiați un colț al cârpei în apa cu lămâie și frecați pata
      Spor la gătit!



sâmbătă, 28 octombrie 2017

Salată de sezon

Sfârşitul de octombrie este sezonul frunzelor galbene, al ploilor reci, al cartofilor şi morcovilor. Este motiv de inspiraţie pentru bucătărie.

Ingredientele principale pentru o salată de sezon sunt cartofii şi morcovii (care au un gust mai bun dacă se fierb la abur).  Se adaugă ceapă verde, ardei capia şi ceapă roşie.

Se taie ingredientele cubuleţe, după pricepere şi răbdare. Se pun câteva frunze de salată verde şi sfeclă roşie crudă (tăiată fideluţă). Se adaugă sare şi alte mirodenii, după gust şi imaginaţie, plus 2-3 linguri de ulei. Poftă bună!

POFTĂ BUNĂ!

vineri, 27 octombrie 2017

Mâncare de fasole verde cu dovlecei

Ingrediente:
  • 500g fasole verde
  • 200g dovlecei mici
  • o ceapă, un morcov
  • 300g roșii
  • 4 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • o legătură de mărar
  • sare, piper
  • un vârf de cuțit de mentă
Pregătire:
  • curățați, spălați şi tăiați (în două sau trei) fasolea
  • spălați dovleceii şi tăiați-i în cuburi
  • tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare
  • dați roșiile la blender
  • zdrobiți și tocați usturoiul
  • tocați mărarul
Preparare:
  • alegeți cratița de gătit, turnați uleiul și puneți-o pe foc
  • căliți ceapa cu usturoiul și morcovul
  • adăugați piperul și roșiile
  • adaugați fasolea, iar după 10 minute, dovleceii, sarea și menta
  • lăsați la foc mic 15 minute, acoperit
  • puneți mărarul și închideți focul
Poftă bună!



miercuri, 25 octombrie 2017

Zacuscă de vinete și ardei

Ingrediente:
  • 1,5 kg vinete
  • 0,75 kg ardei capia sau amestec cu gogoșari
  • 0,3 kg zarzavat (morcov,  pătrunjel, păstârnac, țelină)
  • 0,25 kg ceapă
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 450 g pastă de roșii
  • 2 lingurițe de sare
  • o linguriță de piper măcinat și una de coriandru măcinat
  • o legătură de mărar
Pregătire:
  • coaceți, curățați și se tocați vinetele
  • coaceți, curățați și se tăiați ardeii (nu pierdeți zeama de la ei)
  • curățați și radeți zarzavatul
  • curățați și tocați mărunt ceapa
  • tocați mărarul
  • luați wok-ul de la locul lui și pregătiți-l pentru zacuscă
Preparare:
  • puneți uleiul în wok
  • căliți ceapa și zarzavatul
  • adăugați ardeii și vinetele
  • adăugați pasta de roșii, sarea, piperul și coriandrul
  • fierbeți la foc mic, acoperit, 45 de minute, amestecând din când în când
Eu nu-mi pun problema păstrării pe timp îndelungat a zacuștei, așa că la sfârșit, cu două minute înainte de a închide focul, am adăugat mărarul. În borcane, la frigider, zacusca rezită teoretic chiar și două săptămâni. (Practic, se termină în trei zile.)

Poftă bună!



marți, 24 octombrie 2017

Vârful de cuțit

Foarte mule rețete sunt cu ”un vârf de cuțit de ...”. Cum păstrez mirodeniile în borcănașe, am găsit soluția pentru a nu căuta de fiecare dată cuțitul potrivit: în fiecare borcănaș, câte o spatulă de la înghețata pe băț.

Spor la gătit!






luni, 23 octombrie 2017

Meniul săptămânii


Luni
* ou fiert, roşii, brânză, rucola în lipie libaneză, ceai
* pui cu legume și sos de chili, pepene galben
* chiftele, cartofi la cuptor

Marți
* tortilla cu rucola și ou, lapte
* ficăţei cu sos de roşii, orez
* ciuperci cu smântână şi coriandru, chec cu mere

Miercuri
* biscuiți sărați, cacao cu lapte
* linte cu praz
* paste cu spanac

Joi
* un sandviș, un ardei, cafea
* chiftele la cuptor, salată de roșii și ardei
* păstrăv la cuptor, cartofi natur

Vineri
* ou fiert, brânză, unt, pâine, gem de zmeură, lapte de susan
* supă de găină cu găluște, salată de sezon
* pilaf cu pui

Sâmbătă
* sandviş cu lipii pe plită, cafea
* piept de pui cu roşii şi şofran, spumă de ciocolată
* mâncare de fasole verde

Duminică
* cremvuști (cu muștar de casă), roșii, brânză, ceai
* ghiveci, piept de pui la grătar
* salată de cartofi

Poftă bună!



sâmbătă, 21 octombrie 2017

Chec de griș cu stafide

Din când în când rețetele se ratează. Un pic de imaginație te poate scoate din încurcătură.

Am avut poftă (și comandă) de papanași fierți. Cum ultimii mi-au reușit cu mult timp în urmă, am făcut o scurtă cercetare prin rețete, mi-am scos lista de ingrediente și am pornit-o spre magazin. M-am bucurat că am găsit o găletușe de 1kg de Brânză de vaci pentru prăjituri, clătite și găluște umplute, așa că am luat-o fără ezitare. Surpriza a venit acasă când, în loc de brânza de vaci fărâmicioasă, am găsit una de consistența mascarpone.

M-am gândit că poate iese și așa, dar după a zecea lingură de griș (de trei ori mai mult ca rețeta) mi-am spus că îmi trebuie o altă soluție. Am făcut un inventar rapid prin cămară și frigider și gata ideea.

Ingrediente:
  • 500g brânză de vaci (gen mascarpone)
  • 12 linguri de griş
  • 6 linguri de făină
  • 2 ouă
  • 100g stafide
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 linguri de zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • o foaie de plăcintă (se poate şi fără)
Pregătire:
  • se amestecă toate ingredientele (evident, fără foaia de plăcintă) obținându-se o pastă omogenă
  • se tapetează tava de chec cu hârtie de copt
  • de pune foaia de plăcintă în așa fel în cât să se poată acoperi compoziția cu ea (se poate și fără)
  • se toarnă compoziția (și se acoperă cu foaia de plăcintă)
Preparare:
  • se pune tava în cuptorul încălzit la 175 de grade pentru 60 de minute
Nu a ieșit rău. Poftă bună!