duminică, 11 noiembrie 2018

Colivă

Ingrediente:
  • 1kg arpacaș
  • 3l apa rece (plus apă pentru spălat)
  • 1 linguriță de sare
  • 600g zahăr tos
  • coaja rasă de la 2 lămâi
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 3 linguri (fiole) de esență de rom
  • 500g miez de nucă
  • drajeuri (opțional, pentru decor)
Pregătire:
  • spală arpacașul în apă rece (în nouă ape)
  • pune-l la fiert cu 3 litri de apă (la foc mare)
  • amestecă ocazional și adună spuma formată
  • când începe să fiarbă, dă focul mic
  • fierbe 20 de minute (amestecând ca să nu se prindă)
  • când e gata, stinge focul, pune un capac și lasă grâul la răcit (circa 10 ore)
Preparare:
  • alege un vas mare în care să poți frământa grâul
  • pune grâul fiert în vas
  • alege jumătăți de nucă (pentru decor)
  • pisează nuca (nici prea mare, nici prea mic)
  • pune toate ingredientele în vas
  • frământă, omogenizând compoziția
  • coliva e gata pentru a fi pusă în pahare și pe platouri

Și au rămas amintiri și povești frumoase.


Niciun comentariu: