Estonianul este relaxat, fiind conectat cu natura și viața cotidiană, nu cu telefonul mobil. Este prietenos și, în autobuz, oferă locul persoanelor mai în vârstă. Este preocupat de reducerea deșeurilor de plastic (și de reciclare, în general). Face supe delicioase și gătește excelent peștele.
În scurta ședere pe meleagurile nordice, m-a atras ciorba de pește servită cu pâine neagră. (Când spun neagră, mă refer la o pâine de culoarea cărbunelui, nu de culoare gri-spălăcit, cea cu care suntem obișnuiți aici.)
Ajuns acasă, cum pentru pâinea neagră nu m-am încumetat să caut ingredientele și rețeta, m-am oprit la mult mai ușoara ciorbă de pește. Secretul e să folosești cât mai multe legume (cu cât mai multe, cu atât mai bine) și cât mai puțină apă.
Ingrediente (de data asta, alegerea poate fi în funcție de inspirația de moment):
- câteva bucăți de pește
- 1,5l apă
- 2 cartofi
- pătrunjel și păstârnac (rădăcină)
- un ardei ardei gras, roșu
- o sfeclă mică
- o ceapă
- jumătate de tulpină de praz (inclusiv frunze)
- un buchet de conopidă
- câteva păstăi de fasole verde
- o frunză (mare) de salată verde
- o linguriță semințe de chimen
- sare, piper, alte mirodenii după gust
- frunze de leuștean uscat
- două linguri ulei
- curăță legumele și taie-le cubulețe (cu excepția prazului pe care-l tai rondele)
- toacă leușteanul
- pune la fiert legumele (în ordinea timpului de fierbere: începe cu sfecla și termină cu salata verde)
- când crezi că este momentul, adaugă peștele și semințele de chimen
- adaugă sarea, piperul, mirodeniile
- după 5 minute, stinge focul
- drege cu cele două linguri de ulei
- pune leușteanul, acoperă oala și las-o la odihnit, să se amestece bine aromele.
citgrup.ro Ref#44237.00018 |
top-shop.ro Ref#44232.00021 |
fabricadetuica.ro Ref#44250.00027 |
floria.ro Ref#44261.00030 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu