Decembrie este și una din cele trei ocazii când poți face cozonac. (Cum? Nu știi care sunt cele trei motive de cozonac? Păi: de Crăciun, de Paște și de ... Poftă!) Rețeta Rosenkranz este un motiv aparte de bucurie.
Ingrediente:
Ingrediente:
- 400g făină
- 2 ouă
- un pliculeț zahăr vanilat
- o linguriță esență de rom
- un vârf de cuțit de sare
- 100ml lapte călduț
- 7g drojdie uscată
- 160g zahăr
- 130g unt
- nucă tocată (după gust)
- pune făina, ouăle, zahărul vanilat, esența de rom și sarea într-un bol
- dizolvă drojdia în laptele călduț, îndulcit cu 30g de zahăr (3 linguri) și toarnă compoziția peste făină
- frământă până obții un aluat omogen
- caramelizează 120g de zahăr, tapetând fundul și peteții unei cratiți adânci (am folosit una de 20cm diametru, tot atât de adâncă)
- topește untul
- pune ulei pe blatul de lucru pe blatul de lucru
- întinde aluatul într-o foaie, dreptunghiulară, de 1cm grosime
- unge foaia cu untul topit, amestecat cu restul de zahăr
- presară nucă din belșug (și preseaz-o cu palma, pentru a adera la stratul de unt)
- rulează foaia de aluat și tai-o în 6-7 bucăți (cu circa 5cm mai mici ca adâncimea cratiței)
- pune bucățile, în picioare, țn cratița tapetată cu zahăr caramel (cu spații între ele)
- lasă la crescut, la loc călduț, pentru o oră
- coace 40 de minute la la 180 de grade
- imediat este scos din cuptor, răstoarnă cozonacul pe un platou
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu