vineri, 4 decembrie 2020

235: Roze cu aromă de Crăciun

Anul trecut era perioada Târgurilor de Crăciun, pline de lumini, mirosuri apetisante, gălăgie și fețe voioase. Fiecare cu specificul său. Cele germane mă duc cu gândul la turtă dulce, vin fiert și cârnați.

Decembrie este și una din cele trei ocazii când poți face cozonac. (Cum? Nu știi care sunt cele trei motive de cozonac? Păi: de Crăciun, de Paște și de ... Poftă!) Rețeta  Rosenkranz este un motiv aparte de bucurie.

Ingrediente:
  • 400g făină
  • 2 ouă
  • un pliculeț zahăr vanilat
  • o linguriță esență de rom
  • un vârf de cuțit de sare
  • 100ml lapte călduț
  • 7g drojdie uscată
  • 160g zahăr
  • 130g unt
  • nucă tocată (după gust)
Pregătire:
  • pune făina, ouăle, zahărul vanilat, esența de rom și sarea într-un bol
  • dizolvă drojdia în laptele călduț, îndulcit cu 30g de zahăr (3 linguri) și toarnă compoziția peste făină
  • frământă până obții un aluat omogen
  • caramelizează 120g de zahăr, tapetând fundul și peteții unei cratiți adânci (am folosit una de 20cm diametru, tot atât de adâncă)
  • topește untul
  • pune ulei pe blatul de lucru pe blatul de lucru
  • întinde aluatul într-o foaie, dreptunghiulară, de 1cm grosime
  • unge foaia cu untul topit, amestecat cu restul de zahăr
  • presară nucă din belșug (și preseaz-o cu palma, pentru a adera la stratul de unt)
  • rulează foaia de aluat și tai-o în 6-7 bucăți (cu circa 5cm mai mici ca adâncimea cratiței)
  • pune bucățile, în picioare, țn cratița tapetată cu zahăr caramel (cu spații între ele)
Preparare:
  • lasă la crescut, la loc călduț, pentru o oră 
  • coace 40 de minute la la 180 de grade
  • imediat este scos din cuptor, răstoarnă cozonacul pe un platou
Guten Appetit!



Niciun comentariu: