marți, 12 septembrie 2017

Lapte de susan

Pentru semințele de susan negru (al șaselea ingredient din Folyo Baharat Seti) rețeta este simplă:

Ingrediente:
* 60g semințe de susan negru
* 5 curmale (pentru îndulcire)
* 5cm baton de vanilie
* un vârf de cuțit de scorțișoară
* 1 litru de apă

Pregătire:
* scoateți sâmburii de la curmale
* puneți susanul și curmalele la înmuiat timp de o oră

Preparare:
* puneți toate ingredientele într-un bol
* omogenizați amestecul cu un blender vertical

Răcorire plăcută!



duminică, 10 septembrie 2017

Salată cu pui la grătar și fasole

Ingrediente:
* pui la grătar
* fasole uscată (sau orez, burgul, hrișcă, cartofi...)
* varză, salată verde
* rucola, leuștean
* ceapă, morcov
* ulei, zeamă de lămâie
* sare, piper, alte condimente după gust

Pregătire:
* se spală/taie/curăță ingredientele
* se fierbe fasolea (orezul, ...)

Preparare:
* se amestecă ingredientele
* se adaugă uleiul, zeama de lămâie, condimentele
* se amestecă iar

Poftă bună!

PS: Pornind de la această idee se pot face o mulțime de salate schimbând, pe ici pe colo, ingredientele.



sâmbătă, 9 septembrie 2017

Pui cu ardei în 3 culori

Și am ajuns la plicul 5 din Folyo Baharat Seti: chimion măcinat (sau cumin, după denumirea internațională). Rețeta găsită are inspirații mexicane.

Ingrediente:
* 2 lingurițe de chimion
* 650g piept de pui
* o conservă de 400g de roșii cubulețe în bulion
* 7 linguri de ulei
* 3 ardei grași: roșu, galben și verde
* un ardei iute
* 2 cepe
* 5 căței mari de usturoi
* o linguriță de sare
* o linguriță de coriandru
* o linguriță de piper
* jumătate de lămâie
* o lingură de miere

Pregătire:
* se taie pieptul de pui în cubulețe de 2cm
* se pune sare și piper pe pui și se amestecă cu o lingură de ulei
* se pune la frigider pentru jumătate de oră
* se taie peștișori ceapa și ardeii
* se zdrobește usturoiul pe fundul de tocat și se taie mărunt
* se taie rondele ardeiul iute
* se deschide cutia de conservă
* se încinge tigaia-grătar
* se pune restul de ulei în oala de gătit și se dă drumul la foc

Preparare:
* se pun ardeii, ceapa, ardeiul iute și usturoiul în oala de gătit și se lasă, la foc mic, 6 minute, amestecând din când în când; se lucrează cu oala acoperită
* se pune puiul pe grătar, se întoarce după 2 minute şi, după alte 2, se scoate pe o farfurie
* se adaugă roșiile în oală  și se lasă, la foc mic, 6 minute, amestecând din când în când
* se adaugă condimentele (chimion, sare, coriandru, piper) și se amestecă
* se adaugă puiul
* se lasă la foc mic pentru 10 minute, amestecând din când în când
* se adaugă sucul de lămâie și mierea, se amestecă și se închide focul după un minut.

Garnitura rămâne la liberă alegere. Poftă bună!



vineri, 8 septembrie 2017

Prăjitura cu lămâie și mac

Semințele de mac, din al patrulea pliculeț Folyo Baharat Seti, te duc cu gândul la zăpadă, Crăciun și cozonac. Dar, cum în teiul din fața geamului de abia a apărut prima frunză galbenă, am găsit altceva:

Ingrediente:
* 2 linguri semințe de mac
* 200g unt
* 100g zahar
* 100ml lapte
* 3 ouă
* 300g faina
* jumătate de lamâie
* 1 linguriță esență de vanilie
* un vârf de cuțit de sare
* 1 linguriță praf de copt

Pregătire:
* Rade coaja de la lămâie
* Stoarce lămâia și scoate sâmburii din suc
* Topește untul şi închide focul
* Adaugă zahărul, ouăle, laptele şi esența de vanilie, amestecând cu un tel
* Adaugă sucul și coaja de lămâie, continuând să amesteci
* Presară praful de copt, semințele de mac și sarea peste făină și amestecă ușor
* Încorporează făina în amestecul de mai sus şi amestecă până obții o compoziție omogenă
* Verifică că nu ai uitat niciun ingredient

Preparare:
* Găsește tava de de ceramică potrivită (18 x 25 cm) și clătește-o de praf
* Pune în ea hârtie de copt (care să acopere inclusiv marginile)
* Toarnă compoziția
* Pune tava în cuptorul încălzit la 175 de grade pentru 50 de minute.

După ce s-a răcit (prăjitura, nu tava) este delicioasă cu un pahar cu lapte. Poftă bună!



joi, 7 septembrie 2017

Mămăligă la cuptor

Ingrediente:
* o ceașcă de mălai
* 4 cești de apă
* 250g brânză telemea
* 50g unt
* 50g cașcaval
* un ou

Pregătire:
* se face o mămăligă (mai moale)
* se răstoarnă jumătate într-o tavă de ceramică
* se presară brânza fărâmițată
* se întinde untul
* se poate adăuga și altă umplutură (eu am tăiat în cubulețe ce a rămas din ciupercile de ieri)
* se pune restul de mămăligă
* se rade cașcaval deasupra
* se bate oul cu două linguri de apă și se toarnă deasupra

Preparare:
* se pune la cuptor, la 175 de grade, pentru 30 de minute

Poftă bună!



marți, 5 septembrie 2017

Chiftele

Pentru al treilea pliculeț din Folyo Baharat Seti ideea este simplă, căci este vorba de mirodenii pentru chiftele. Deci:

Ingrediente:
* 750g carne tocată (porc / vită / amestec / pui)
* o ceapă medie
* 5 caței mari de usturoi
* 2 lingurițe de mirodenii pentru chiftele
* sare după gust
* 1 linguriță de piper negru
* 2 ouă
* 2 linguri de pesmet (dacă carnea este apoasă)
* o legătură de mărar
* ulei pentru prăjit

Pregătire:
* se toacă ceapa și mărarul
* se strivește usturoiul și se toacă
* se amestecă bine toate componentele
* se încinge bine uleiul în tigaia de prăjit

Preparare:
* se formează chiftelele (plate sau rotunde)
* opțional se pot tăvăli prin pesmet
* se prăjesc câte 2 minute pe fiecare parte

Sunt foarte gustoase alături de un pahar de vin alb și de o salată de sezon. Poftă bună!



luni, 4 septembrie 2017

Meniul săptămânii

Luni
* omletă, ceai
* ciuperci la cuptor, chec cu mere
* salată cu pui la grătar și fasole

Marți
* brânză Făgăraș, chec cu mere
* supă de roșii, varză călită
* păstrăv la cuptor, piure de conopidă

Miercuri
* iaurt, un sandviş, ardei
* tocană de porc, orez
* pulpe de pui la grătar, salată de vinete cu ardei copţi

Joi
* un ou fiert, brânză, ardei verde, o felie de pâine prăjită, ceai de roiniță cu un biscuite
* zacuscă de casă, cartofi natur
* piept de pui cu roşii şi şofran

Vineri
* cremvuști, roșii, brânză, cafea
* calamari la grătar, cartofi cu sos picant
* salată de fasole verde

Sâmbătă
* ouă ochiuri, cafea
* saramură de chefal, mămăligă
* spanac cu orez, cu sos de lapte și cașcaval

Duminică
* clătite, cacao cu lapte
* supă de pui, conopidă la cuptor
* salată cu pui la grătar și burgur

Poftă bună!



duminică, 3 septembrie 2017

Piure de conopidă



O rețetă în 3 pași:

  1. Se fierb la aburi, 20 de minute: o conopidă, un morcov, un cartof, un pătrunjel, un păstârnac.
  2. Se face un piure (după cum se pricepe fiecare).
  3. Poftă bună!

sâmbătă, 2 septembrie 2017

Cartofi cu sos picant

Al doilea pliculeț din Folyo Baharat Seti este cu semințe de fenicul. Rețeta?

Ingrediente:
* 1kg cartofi
* 400g roșii cubulețe în bulion (cu tot cu bulionul)
* 15 rondele de ardei iute
* un vârf de cuțit de ghimbir măcinat
* 2 căței mari de usturoi
* 50g unt
* 5 linguri de ulei
* 50ml apă (plus apă pentru spălat și fiert cartofii)
* câte un vârf de cuțit de: coriandru, chimion, piper, turmeric, scorțișoară (toate măcinate)
* câte un vârf de cuțit de: semințe de fenicul, cuișoare
* o linguriță de sare

Pregătire:
* se curăță cartofii, se taie cubulețe și se pun la fiert (în apă cât să-i acopere)
* într-un mojar, se pisează semințele de fenicul și cuișoarele
* se zdrobește usturoiul pe fundul de lemn și se taie mărunt
* de deschide cutia de conservă cu roșii cubulețe în bulion

Preparare:
* într-o oală potrivită se încinge uleiul
* se adaugă ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute și se amestecă
* după 30 de secunde se adaugă roșiile (cu tot cu bulion)
* se lasă pe foc 5 minute, amestecând din când în când
* se închide focul de sub cartofi (ar trebui să fie deja gata)
* se adaugă toate celelalte condimente (fără sare) și se înmulțește amestecul cu 50ml de apă (de la cartofi)
* se adaugă untul și sarea
* se amestecă până se topește untul
* se adaugă cartofii și se amestecă ușor
* se fierbe la foc mic, 5 minute, acoperit

Poftă bună!



vineri, 1 septembrie 2017

Piept de pui cu roșii și șofran

Am primit cadou (mulțumesc!), direct de la Bazarul Mirodeniilor din Istanbul, o Folyo Baharat Seti (adică o folie cu pliculețe cu mirodenii). În primul pliculeț am găsit firicele de șofran. Așa că am purces la gătit.

Ingrediente:
* 1/4 linguriță de firicele de șofran
* 650g piept de pui
* 250g roșii cherry
* 15 rondele de ardei iute
* 80g bulion
* 250ml apă
* sare, piper
* 6 linguri de ulei

Pregătire:
* se freacă șofranul într-un mojar și se pun 100ml de apă fiartă deasupra
* se taie pieptul de pui în cubulețe de 2cm
* se pune sare și piper pe pui și se amestecă cu o lingură de ulei
* se taie roșiile în jumătate
* se încinge tigaia-grătar
* se pune restul de ulei în oala de gătit


Preparare:
* se pune puiul pe grătar, se întoarce după 2 minute şi, după alte 2, se pune în oala de gătit (cu uleiul încins)
* se adaugă roșiile şi ardeiul
* se amestă
* după 2 minute se pune bulionul cu restul de apă
* se amestecă
* după 3 minute se pune șofranul (cu apa)
* se lasă la foc mic pentru 15 minute (tocmai bine ca să aveți timp să faceți ordine în bucătărie)

Poftă bună!