miercuri, 11 octombrie 2017

Mirodenii

Cu ceva timp în urmă am primit cadou (mulțumesc!), direct de la Bazarul Mirodeniilor din Istanbul, un Folyo Baharat Seti (adică o folie cu pliculețe cu mirodenii). Iată ce am avut, alături de lista mâncărurilor preparate:

  1. Firișoare de șofranpiept de pui cu roşii şi şofran
  2. Semințe de feniculcartofi cu sos picant
  3. Mirodenii pentru chiftelechiftele
  4. Semințe de macprăjitura cu lămâie și mac
  5. Chimion măcinatpui cu ardei în 3 culori
  6. Semințe de susan negrulapte de susan
  7. Semințe de coriandrulinte cu praz
  8. Oreganotocană de porc cu sos de oregano
  9. Piper roșu măcinatpui la grătar cu sos de piper roșu
  10. Mentăiepure la cuptor cu sos de ardei și mentă
  11. Sumacaripioare de pui cu ceapă şi sumac
  12. Chilipui cu legume și sos de chili
  13. Coriandru măcinatciuperci cu smântână şi coriandru
  14. Șofran pudrăbiscuiți sărați
Poftă bună!

Aștept cu nerăbdare, și curiozitate, următoarele mirodenii cadou.



marți, 10 octombrie 2017

Biscuiți sărați

Și am ajuns la ultimul ingredient din Folyo Baharat Seti: șofran pudră. Aștept cu nerăbdare următoarele condimente cadou.

Ingrediente:
* 250g faină albă
* 100g cașcaval
* 3 linguri de smântână 30%
* 100g unt
* un ou
* 1 linguriță de șofran
* 1 linguriță de semințe de chimen

Pregătire:
* rade cașcavalul (pe răzătoarea cu găuri mici, fără degete)
* pisează chimenul
* începe să topești untul
* adaugă șofranul
* închide focul după ce s-a topit tot untul
* fă un aluat din toate ingredientele
* învelește aluatul într-o folie de plastic și pune-l la frigider
* verifică lista de ingrediente
* scoate aluatul din frigider și încorporează smântâna pe care ai uitat să o pui
* pune aluatul la frigider pentru 30 de minute

Preparare:
* scoate aluatul din frigider
* presară cu făină blatul de lucru
* întinde aluatul într-o foaie de jumătate de centimetru
* taie-l în pătrate de 4-5cm (mai mult sau mai puțin perfecte)
* așează bucățile pe hârtie de copt într-o tavă
* lasă tava la cuptor, la 200 de grade, 20 de minute

Poftă bună!




luni, 9 octombrie 2017

Meniul săptămânii

Luni
* cremvuști (cu muştar de casă), roșii, brânză, ceai
* tocană de porc cu sos de oregano, orez cu legume
* salată de ardei copţi cu vinete la grătar

Marți
* omletă cu cartofi, ceapă şi porumb, cafea
* salată cu pui la grătar și cușcuș, roșii, ardei
* chifteluțe de quinoa, creveți la grătar

Miercuri
* sandviș cu lipii pe plită, ceai
* crap în crustă, mămăligă cu mujdei
* ciuperci la cuptor, chec cu mure

Joi
* brânză Făgăraș, lapte de susan
* ciorbă de pește, salată de vinete
* ardei umpluți (de post)

Vineri
* iaurt, un sandviş, ardei
* pui la grătar cu sos de piper roșu, chec
* conopidă la cuptor

Sâmbătă
* ou fiert, brânză, unt, pâine, gem de zmeură, cacao cu lapte
* iepure la cuptor cu sos de ardei și mentă, salată de ardei cu roşii
* prăjitura cu lămâie și mac, o felie de pepene verde

Duminică
* ouă ochiuri, cafea
* aripioare de pui cu ceapă şi sumac, zacuscă
* mămăligă la cuptor

Poftă bună!



duminică, 8 octombrie 2017

Chec cu mere

Ingrediente:
* 150g zahăr
* 100g unt
* 2 ouă
* 2cm baton de vanilie
* 250ml  lapte
* 500g făină
* 10g praf de copt (1 pliculeț)
* 300g mere

Pregătire:
* Găsește tava de copt și clătește-o de praf
* Taie mărunt batonul de vanilie
* Curăță merele (după ce le-ai spălat), scoate-le semințele și taie-le cubulețe
* Topește untul şi închide focul
* Adaugă zahărul, ouăle, laptele şi vanilia, amestecând ușor cu un tel
* Presară praful de copt peste făină
* Încorporează făina în amestecul de mai sus şi amestecă până obții o compoziție omogenă
* Pune merele şi amestecă-le în compoziție, fără a le sfărâma.
* Verifică că nu ai uitat niciun ingredient

Preparare:
* Pune hârtie de copt în tavă clătită de praf
* Toarnă compoziția
* Pune tava în cuptorul încălzit la 175 de grade pentru 60 de minute.

Poftă bună!

PS: Pornind de la această idee se pot face checuri cu tot feluri de fructe sau gemuri. După ce am scris această rețetă și pe cele de chec cu afine și chec cu mure, promit să nu mai scriu niciuna pe această temă.



sâmbătă, 7 octombrie 2017

Ciuperci cu smântână şi coriandru

Pliculețul 13 (număr norocos) din Folyo Baharat Seti are coriandru măcinat.

Ingrediente:
* 500g ciuperci
* 200g smântână 30%
* 100ml apă
* 2 lingurițe de coriandru
* 4 căței de usturoi
* o linguriță de semințe de chimen
* o linguriță de oregano
* un vârf de cuțit de ardei iute
* 4 linguri de ulei
* sare, piper

Pregătire:
* alegeți oala pentru gătit, clătiți-o de praf și lăsați-o la zvântat (uleiul nu este prieten cu apa)
* curățați ciupercile, spălați-le, puneți-le într-o tavă potrivită, sărați-le și piperați-le
* puneți ciupercile la cuptor, la 175 de grade, pentru 40 de minute
* curățați și tocați mărunt usturoiul
* pisați semințele de chimen într-un mojar
* puneți toate ingredientele la îndemână

Preparare:
* scoateți ciupercile din cuptor și tăiați-le în sferturi
* încingeți uleiul în oala de gătit
* puneți mirodeniile, inclusiv usturoiul, amestecați și căliți pentru un minut
* stingeți cu apă
* adăugați smântâna și ciupercile și amestecați
* verificați dacă mai trebuie sare
* lăsați la foc mic oala acoperită, pentru 5 minute

Ciupercile sunt delicioase cu mămăliguță caldă. Poftă bună!

(O mămăligă gustoasă se face dintr-o măsură de mălai și patru de apă rece, plus sare după gustul fiecăruia.)



vineri, 6 octombrie 2017

Pui cu legume și sos de chili

În Folyo Baharat Seti am găsit un nou ingredient iute: chili măcinat.

Ingrediente:
* pui la grătar
* o linguriță de chili
* 200g roșii cubulețe în bulion
* 3 caței de usturoi
* câte un vârf de linguriță de: chimen, oregano, scorțișoară, cuișoare
* 3 linguri de ulei
* 100ml apă
* sare, piper
* un fir de praz

Pregătire:
* faceți puiul la grătar
* curățați și pisați usturoiul
* tăiați prazul rondele

Preparare:
* încingeți uleiul
* adăugați condimentele, inclusiv usturoiul, și lăsați-le la rumenit 1 minut
* adăugați roșiile, sarea și piperul și fierbeți, la foc mic, 5 minute
* puneți puiul și mai fierbeți 5 minute
* stingeți focul și adăugați prazul

Poftă bună!



joi, 5 octombrie 2017

Aripioare de pui cu ceapă și sumac

În al 11-lea pliculeț din un Folyo Baharat Seti am găsit sumac.

Ingrediente:
* 800g aripioare de pui
* 2 cepe roșii, mari
* 5 caței mari de usturoi
* 2 linguri sumac
* 2 linguri de ulei
* câte un vârf de cuțit de: scorțișoară, turmeric, piper negru măcinat
* sare

Pregătire:
* curățați ceapa, tăiați-o pe jumătate și apoi, rondele
* curățaţi usturoiul se zdrobește pe fundul de lemn și se toacă mărunt
* spălaţi puiul
* într-un bol, amestecaţi uleiul cu condimentele și usturoiul
* alegeți o tavă de ceramică potrivită

Preparare:
* puneți ceapa în tavă, într-un strat uniform
* aranjați aripioarele de pui peste ceapă
* stropiți cu amestecul de condimente
* puneți tava la cuptorul setat pe grătar termic, la 200 de grade, pentru 40 de minute

Poftă bună!

PS: Dacă v-a mai rămas sumac și nu știți ce să faceți cu el, puneți-l în râșnița de sare. Sau cea de piper.



miercuri, 4 octombrie 2017

Iepure la cuptor cu sos de ardei și mentă

Următorul ingredient din Folyo Baharat Seti (folia cu pliculețe cu mirodenii primită cadou direct de la Bazarul Mirodeniilor din Istanbul)  este menta. Cel mai simplu ar fi fost să fac un ceai, dar am ales altceva.

Ingrediente:
* un iepure (1kg)
* 5 căței de usturoi
* 4 ardei capia și unul iute
* 400g de roșii cuburi în bulion
* 150g de măsline fără sâmburi
* 50g de unt
* 2 linguri de ulei
* piper, sare
* o linguriță de mentă uscată, măcinată
* un vârf de cuțit de busuioc și unul de coriandru
* 1 lingură de miere

Pregătire:
* se porționează iepurele, se pune într-o tavă potrivită
* se asezonează iepurele cu sare, piper și mentă și se stropește cu ulei
* se coc cei 5 ardei și se curăță (inclusiv de semințe)
* se coace și se curăță usturoiul
* se taie măslinele rondele

Preparare:
* se pune iepurele la cuptor, la 200 de grade, pentru 40 de minute
* cu un blender vertical, se face o pastă din ardei, usturoi și roșii
* într-o cratiță potrivită se topește untul
* se adaugă pasta, împreună cu coriandrul și busuiocul
* se fierbe la foc mic, 7 minute, acoperit
* se adaugă mierea și măslinele și se mai fierbe 4 minute
* se scoate iepurele din cuptor și se pune în cratiță
* se amestecă, se mai fierbe 4 minute și se lasă cratița acoperită pentru alte 15 minute

Iepurele e minunat cu o salată de roșii și un pahar de vin alb, rece. Poftă bună!



marți, 3 octombrie 2017

Roșii pentru iarnă

Cea mai ușoară metodă de păstrare a roșiilor pentru iarnă este la congelator:

* se spală roșiile și se curăță de impurități (dar nu de coajă)
* se fac pastă cu ajutorul unui blender vertical (adăugându-se, după gustul fiecăruia,și câțiva ardei)
* se pune pasta în caserole de înghețată
* se pun caserolele la congelator

Să avem o iarnă frumoasă!