- Cumpără, din piață, un kilogram de dovleac ras. (Nu uita nici de celelalte ingrediente pe care nu le ai în cămară.)
- Frământă un aluat din 500g de făină și 250ml de apă călduță, cu o linguriță de zahăr și 10g de drojdie uscată.
- Lasă-l la crescut, la loc călduț, 30 de minute.
- Adaugă în aluat jumătate din cantitatea de dovleac, o linguriță de scorțișoară, una de sare, eventual alte arome după gust. Omogenizează amestecul.
- Clătește de praf tava de ceramică (20x30 cm) și unge-o cu unt/ulei.
- Pune jumătate din aluat. Nivelează-l.
- Alege un borcan de gem (200g) și pune-l uniform (gemul, nu borcanul) pe aluat.
- Pune dovleacul rămas (mai puțin 3 linguri).
- Toarnă aluatul rămas. Nivelează-l.
- Împrăștie uniform cele 3 linguri de dovleac, plus alte două de zahăr.
- Mai lasă totul la crescut, la loc călduț, pentru 30 de minute.
- Coace totul la 180 de grade, pentru 60 de minute.
- Servește cu povești și amintiri frumoase.
marți, 24 noiembrie 2020
Arome portocalii de sezon
O prăjitură pufoasă (cât de cât) cu aromă de iarnă (fără zăpadă) în câțiva pași (nu foarte complicați):
sâmbătă, 14 noiembrie 2020
235: Desene cu spanac
Nu cu foarte mult timp în urmă lucrurile părea mai simple: fiecare sezon avea caracteristicile sale, bine știute. Dacă te duceai în piață în noiembrie găseai varză și castraveți murați, cartofi, fasole și morcovi (dacă aveai ceva noroc), ceva legături de frunze de leuștean sau pătrunjel uscate. Acum găsești produsele tuturor sezoanelor, plus de pe alte meleaguri. Astăzi am luat spanac.
Și gândul mi-a zburat nu cu mult timp în urmă, la ... Popeye Marinarul: personajul mereu încruntat din desenele animate cu multe bătăi și distrugeri, iubitor de spanac. (Și totuși, personaj pozitiv.) Cum Popeye avea întotdeauna spanacul închis într-o conservă, m-am gândit să-l închid și eu într-o plăcintă.
Ingrediente:
- 150g făină albă
- 150g făină neagră
- 150g făină de ovăz
- o linguriță de sare
- 50ml ulei
- 200ml apă (plus apă pentru fiert spanacul)
- o legătură de ceapă verde
- un kg. spanac
- ingredientele preferate (de fiecare) pentru un piure de spanac
- prepară un aluat din făină, sare și apa amestecată bine (cu un tel) cu uleiul
- prepară piureul de spanac după rețeta preferată
- taie ceapa mărunt
- alege o tavă de ceramică potrivită și unge-o cu ulei
- împarte aluatul în două (1/2 + 2/3), întinde-l în două foi (cu un sucitor, între două folii de plastic)
- pune foaia mai subțire pe fundul tăvii și pe marginea ei
- pune piureul de spanac și 2/3 din ceapa tocată
- închide umplutura cu foaia rămasă și înțeap-o cu furculița
- pune restul de ceapă
- lasă la cuptor, la 175 de grade, 40 de minute
PS: Nu știu dacă rețeta e tipic americană, dar cum Popeye este, iar Statele Unite cică ar fi țara tuturor posibilităților (deci orice e posibil), o trec în contul SUA 😊.
marți, 10 noiembrie 2020
235: Popas în Galicia - Merluciu cu cartofi în sos de usturoi
Cum călătoriile imaginare sunt rapide, indiferent de destinație, plecăm din Tashkent, ajungem repede pe mare (evident 😊)și ne oprim în ținuturi cu rezonanță celtică: Galicia. Merluza a la Gallega e una din rețetele locului. Spaniolii știu să gătească peștele.
Ingrediente:
- 650g merluciu (trunchiuri curățate)
- 650g cartofi (de preferat, roșii: rezistă mai bine la fiert)
- 9 caței de usturoi
- 2 ceape (mici, dar nu foarte)
- 1 foaie de dafin (de obicei folosesc foi de dafin măcinate)
- 75ml ulei de măsline
- o linguriță boia dulce
- pătrunjel verde (jumătate de legătură)
- 1 morcov
- 10 boabe de poper
- 75ml vin alb (de preferat sec); pune sticla la frigider
- sare, alte mirodenii (secrete ale fiecărui bucătar)
- Sos de usturoi:
- fierbe la foc mic, 15 minute: uleiul, o ceapă tăiată felii subțiri, 4 caței de usturoi (taiați în jumătate) foaia de dafin
- adaugă boiaua și restul de usturoi (strivit)
- amestecă bine
- lasă totul deoparte
- Supă:
- fierbe, în 800ml de apă, împreună cu piperul și vinul: ceapa, morcovul, cozile de pătrunjelul
- curăță cartofii și taie-i felii
- adaugă-i în supa care fierbe
- fierbe-i până sunt gata
- Merluciu:
- taie merluciul în rondele de 2-3cm.
- strecoară supa, pune cartofii într-o cratiță și presară-i cu sare
- fierbe 5 minute merluciul în supa strecurată
- scoate peștele din supă și așază-l printre cartofi
- presară-l cu sare (și mirodeniile tale secrete)
- adaugă 150ml de supă peste sosul de usturoi
- omogenizează-l (la blender) și toarnă-l peste cartofi și pește
- presară pătrunjel tocat
- pune cratița la cuptor, 15 minute, la 175 de grade
duminică, 1 noiembrie 2020
235: Scântei sub stele - Plov
Împreună cu Liechtenstein, Uzbekistanul formează un grup aparte de țări: double-landlocked (state fără ieșire la mare, înconjurate de state fără ieșire la mare). Cu vecina din sud-est împarte nu numai o istorie comună, dar și o bucătărie comună.
Tradițional, plov se pregătește de către bărbați, la foc deschis, în kazan, folosind seu de oaie și carne de berbec. Se servește cu mâna (dreaptă) din farfuria așezată în mijlocul mesei. (Eu l-am făcut la wok, cu ulei și carne de vacă și l-am servit la bol, cu furculița.)
Ingrediente:
- 75ml ulei
- 600g carne de vacă (tăiată cubulețe)
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 2 cești de orez
- 4 căței de usturoi
- frunze de dafin (de obicei la macin)
- sare, piper, coriandru, alte condimente după gust
- o linguriță de boia dulce
Pregătire:
- toacă ceapa
- taie morcovii fâșii
- încinge uleiul
Preparare:
- călește ceapa
- adaugă carnea și prăjește-o circa 5 minute, amestecând continuu
- pune morcovul,
- asezonează cu sare, piper, boia dulce (și alte condimente, după gust)
- pune apă clocotită, să acopere totul
- lasă la fiert, acoperit, la foc domol, 30 de minute
- adaugă orezul (plus apă clocotită cât este necesar) și ustiroiul pisat
- teoria spune că orezul se colorează portocaliu de la morcov, dar eu i-am ajutat culoarea și cu o linguriță de turmeric
- lasă la fiert 10 minute
Să aveți poftă!
joi, 15 octombrie 2020
235: Non - venerația pâinii
Călătoriile virtuale au avantajul că nu necesită pașaport valabil și vize, planificare și rezervări, orar de zboruri, mersul trenurilor și al autobuzelor. Nu depind de starea vremii, sezonul musonului, greve și granițe închise. Nu trebuie să iei în calcul greutatea valizei, ratele de schimb și legăturile pierdute. Trebuie doar să alegi destinația. Și, gata!
Ca să rămân în ton virtual, am scris bilețele electronice, le-am amestecat bine într-o căciulă imaginară și am tras unul: Tajikistan.(Sufixul stan al statelor din zonă este moștenit de pe vremea când făceau parte din Imperiul Persan. De-a lungul timpului granițele s-au schimbat, dar numele au rămas.)
Pe Pământul tribului Tajik mesele sunt servite întotdeauna cu non (иои), o lipie coaptă pe vatră (și care se regăsește, sub diferite denumiri, aproape peste tot în Asia centrală).
Pâine se coace în tamdyr, un cuptor de lut, care este considerat cel mai sacru loc din casă. Un localnic rămas fără non se va plânge că a rămas fără mâncare (indiferent de cât de plină îi este cămara). Dacă o bucată cade pe jos, o va pune pentru păsări. Niciodată nu va pune pâinea cu fața în jos sau ceva pe ea (cu excepția altei bucăți de non): aduce ghinion. Și întotdeauna trebuie ruptă cu ambele mâini.
Am găsit diverse rețete. M-am oprit la una din ele (adaptând-o pe ici, pe colo).
Ingrediente:
- 150g făină albă
- 150g făină neagră
- 50g iaurt
- un ou
- un pliculeț de drojdie uscată
- o lingură de zahăr
- o linguriță de sare
- 25g unt topit (plus pentru uns)
Prepararea este simplă:
- se pune drojdia la crescut
- se frământă un aluat moale (cu toate ingredientele)
- se lasă la dospit pentru jumătate de oră
- se împarte coca în opt
- se formează turte rotunde de circa 15cm în diametru
- se coc pe o tablă încinsă (cam 2 minute pe fiecare parte)
- se ung cu unt
Au fost atât de gustoase că s-au terminat toate cât erau încă calde.
duminică, 11 octombrie 2020
Ruladă cu dovleac și scorțișoară
Ingrediente:
- 550-600g faină
- 200ml lapte (călduț)
- 2 ouă
- 250g piure dovleac
- 80g unt
- 75g zahăr
- un pliculeț drojdie uscata
- un vârf de cuțit sare
- un vârf de cuțit scorțișoară
- un vârf de cuțit cuișoare
- pentru cremă:
- 70g unt
- 70g zahăr
- 3 linguriţe scorţişoara
- 250g piure de dovleac
- 50g magiun de prune (de Topoloveni)
- coace dovleacul (45 de minute, la 200 de grade, presărat cu un praf de scorțișoară)
- dizolvă drojdia în trei linguri de lapte (cu o linguriță de zahăr) și las-o să crească
- fă un piure din dovleac
- bate gălbenușurile spumă (cu o linguriță de zahăr)
- pune toate ingredientele într-un bol (Și, după ce aproape toate erau în bol, surpriză: nu aveam făină albă! Am folosit făină de ovăz și făină neagră.)
- frământă bine aluatul
- lasă-l la dospit jumătate de oră (făina de ovăz nu prea crește)
- amestecă bine și omogenizează toate ingredientele pentru cremă
- unge blatul de lucru cu ulei
- întinde aluatul într-un dreptunghi cu grosime de aproximativ 5mm
- unge-l cu cremă
- rulează-l
- (dacă aș fi folosit făină albă, aș fi tăiat rulada în rondele de un deget grosime, pe care le-aș mai fi lăsat la dospit încă 15 minute)
- coace la cuptor, la 180 de grade, 40 de minute (sau până când se simte aroma de scorțișoară)
- un ceai fierbinte e tot ce mai trebuie
sâmbătă, 10 octombrie 2020
235: Mâncare de cartofi cu aromă de copilărie
Orice călătorie începe de acasă. Acasă este locul unde te simți cel mai bine, pe care-l știi cel mai bine, unde cunoști oamenii și le înțelegi obiceiurile. Ai o multitudine de variante din care să alegi. Dar tocmai această multitudine îți dă de furcă: care este varianta cea mai potrivită?
Poate influențat de cerul gri și de vremea umedă de afară, gândul mi-a zburat la satul bunicilor, la iernile petrecute acolo, când treburile gospodăriei erau, oarecum, mai puține și poveștile mai interesante. Și am simțit aroma mâncării de cartofi pe care o făcea bunica. Tot ce aveai nevoie găseai în beci (cea mai mare parte din grădină, dar și de la târg, de unde aveai grijă să te aprovizionezi din timp): cartofi (verificați periodic ca să nu se fi stricat vreunul), morcovi (păstrați în nisip), ardei (legați pe sfoară și agățați de grindă alături de funiile de usturoi), ceapă, bulion păstrat în sticle de lapte, pătrunjel și leuștean pus la uscat.
Prepararea mâncării era simplă: se alegea o cratiță mai mare (ca mâncarea să ajungă pentru câteva zile), se puneau ingredientele dorite (plus apă, sare, piper și una-două frunze de dafin) și, după ce focul făcut seara se mai domolea, se punea cratița în cuptorul sobei de teracotă cu plită. Până a doua zi de dimineață, la căldura plăcută și domoală a cuptorului, mâncarea era gata. Iar gustul, fenomenal!
E toamnă și mi-e dor de iernile copilăriei, când zăpada construia o întreagă lume de povești și apa din bocanci nu era luată în seamă. Mi-e dor de derdelușul de la țară, când ne bucuram că n-a trecut plugul și tot drumul din sat era numai al nostru. Mi-e dor de mirosul de foc de lemne, de friptura proaspătă de porc făcută pe plită, de mustul adus din beciul înghețat. Mi-e dor de părul bătrân din grădină, în care, oricât de grea era iarna, mai găseai, undeva în vârf, câteva pere uitate de toamnă. Mi-e dor de pădurea dezgolită, acoperită de nea şi plină de liniște amorţită, unde, cu vecinul pădurar care o cunoştea ca-n palmă, căutam şi găseam întotdeauna un brăduţ pentru Crăciun. Mi-e dor de lătratul supărat al lui Azor, când în fapt de seară era trezit de glasurile colindătorilor. Mi-e dor de ciripitul înfofolit al vrăbiuţelor ce învăţau repede să-şi ceară tainul zilnic de firimituri. Mi-e dor de mirosul proaspăt de cozonac, de aroma clocotitoare a gogoșilor, de laptele cald de abia muls. Mi-e dor de copilăria zburdalnică, nebunatică, nepăsătoare şi fără griji, ce a rămas departe, din ce în ce mai departe.
luni, 5 octombrie 2020
Ocolul Pământului în 235 de rețete/povești
Ideea mi-a venit cu ceva timp în urmă, când am citit un articol despre cele 7 minuni ale lumii antice în rețete culinare. De atunci m-am tot gândit cum să încep, ce introducere profundă să fac, cum să-mi justific călătoria. Și, de câteva săptămâni bune, n-am făcut niciun pas. Așa că m-am hotărât să pornesc direct la drum.
De ce 235 de rețete (sau povești)? Atâtea linii am găsit astăzi la https://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/. (Câte vor fi când termin, vom vedea.)
Călătoria nu va fi ușoară. Am nevoie de ajutor: orice rețetă, dar mai ales unde pot găsi ingredientele mai ciudate, sunt binevenite.
Să pornim. Drum bun, mirosuri apetisante, gusturi pe măsură și zile senine!
duminică, 4 octombrie 2020
Chec cu gutui
- se culeg trei gutui din gutuiul din grădină (sau se cumpără din piață, dacă gutuiul nu e la îndemână)
- se curăță gutuile și se taie cubulețe
- se fierb în puțină apă ca să se înmoaie
- se caută rețeta de chec cu mere
- se face rețeta, înlocuind merele cu gutuile fierte (și, eventual, zahărul, cu o mână de curmale)
Să aveți poftă!
sâmbătă, 26 septembrie 2020
Crochete de cartofi
- 600g cartofi fierți (și curățați de coajă)
- 100g cașcaval ras
- un ou
- sare, piper, coriandru, alte mirodenii/ierburi (după gustul fiecăruia)
Pentru tăvăleală:
- un ou (bătut cu furculița)
- pesmet
Pentru copt:
- o tavă de ceramică unsă cu un strop de ulei
Preparare:
- zdrobește cartofii și amestecă ingredientele de crochete
- formează crochetele (cu mâna umezită)
- tăvălește-le prin ou și pesmet
- coace-le 30 de minute la 175 de grade
Poftă bună!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)