Prepararea nu este atât de dificilă pe cât se spune: trebuie doar atenție, răbdare și timp (plus planificare pentru ce să faci în timpii de așteptare). Deci:
Ingrediente (pentru doi cozonaci):
- Aluat 1
- 500g făină
- 300ml lapte cald
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
- Aluat 2
- 6 gălbenușuri
- un ou întreg
- 150g zahar
- 50ml rom sau coniac
- 10g sare
- 200g faină
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 120g unt (cu minim 80% grăsime)
- o linguriță esență de lămâie
- Umplutura (pentru un cozonac, la alegere)
- 200g nucă măcinată, o lingură cacao, 200ml lapte, 50g zahar (amestecul de fierbe puțin)
- 800 g rahat colorat (taie-l în cubulețe de 1 cm)
- 250g stafide, 50ml coniac (înmoaie stafidele în coniac)
- 1 ou (pentru vopsit cozonacul)
- Aluat 1
- încălzește laptele și dizolvă în el drojdia
- las-o la înflorit pentru 10 minute
- adaugă făina
- frământă la robotul de bucătărie
- lasă aluatul la dospit pentru 30 de minute
- Aluat 2
- topește untul și lasă-l să se răcească în bolul de frământat
- adăugă zahărul, sarea, zahărul vanilat, esența de lămâie
- adaugă gălbenușurile, oul întreg și romul
- mixează, adaugă făina și frământă
- lasă și acest aluat la dospit pentru 20 de minute
- Cozonacul
- amestecă cele două aluaturi
- frământă 6 minute cu robotul
- ia o pauză de 5 minute și mai frământă 6 minute
- lăsă la dospit pentru 90 de minute (la temperatura camerei)
- Formarea cozonacului
- răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei
- împarte aluatul în două (cu cântarul, nu la ochi!)
- fiecare jumătate întinde-o într-o foaie dreptunghiulară pe care tai-o în două
- pune umplutura dorită pe fiecare foaie, rulează foaia și apoi împletește, din două foi, cozonacul
- încălzește cuptorul la 100 ce grade pentru 3 minute
- pune hârtie de copt în tăvi
- așează cozonacii
- pune-i în cuptor și lasă-i la dospit pentru două ore
- scoate cozonacii din cuptor și unge-i cu ou bătut
- coace-i 50 de minute la 180 de grade
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu