vineri, 26 aprilie 2019

Cozonaci

Prima încercare de cozonaci am făcut-o anul trecut de Paște. (Am făcut atunci patru: cu nucă, cu stafide și cu rahat. Au fost criticați că nu sunt prea dulci.) A doua încercare a fost de Rusalii: unul cu nucă și unul cu rahat. (De astă dată au fost doar laude.) Au urmat apoi și alte încercări.

Prepararea nu este atât de dificilă pe cât se spune: trebuie doar atenție, răbdare și timp (plus planificare pentru ce să faci în timpii de așteptare). Deci:

Ingrediente (pentru doi cozonaci):
  • Aluat 1
    • 500g făină
    • 300ml lapte cald
    • 7g drojdie uscată (un pliculeț)
  • Aluat 2
    • 6 gălbenușuri
    • un ou întreg
    • 150g zahar
    • 50ml rom sau coniac
    • 10g sare
    • 200g faină
    • 2 plicuri zahăr vanilat
    • 120g unt (cu minim 80% grăsime)
    • o linguriță esență de lămâie
  • Umplutura (pentru un cozonac, la alegere)
    • 200g nucă măcinată, o lingură cacao, 200ml lapte, 50g zahar (amestecul de fierbe puțin)
    • 800 g rahat colorat (taie-l în cubulețe de 1 cm)
    • 250g stafide, 50ml coniac (înmoaie stafidele în coniac)
  • 1 ou (pentru vopsit cozonacul)
Pregătire:
  • Aluat 1
    • încălzește laptele și dizolvă în el drojdia
    • las-o la înflorit pentru 10 minute
    • adaugă făina
    • frământă la robotul de bucătărie
    • lasă aluatul la dospit pentru 30 de minute
  • Aluat 2
    • topește untul și lasă-l să se răcească în bolul de frământat
    • adăugă zahărul, sarea, zahărul vanilat, esența de lămâie
    • adaugă gălbenușurile, oul întreg și romul
    • mixează, adaugă făina și frământă
    • lasă și acest aluat la dospit pentru 20 de minute
  • Cozonacul
    • amestecă cele două aluaturi
    • frământă 6 minute cu robotul
    • ia o pauză de 5 minute și mai frământă 6 minute
    • lăsă la dospit pentru 90 de minute (la temperatura camerei)
  • Formarea cozonacului
    • răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei
    • împarte aluatul în două (cu cântarul, nu la ochi!)
    • fiecare jumătate întinde-o într-o foaie dreptunghiulară pe care tai-o în două
    • pune umplutura dorită pe fiecare foaie, rulează foaia și apoi împletește, din două foi, cozonacul
Preparare:
  • încălzește cuptorul la 100 ce grade pentru 3 minute
  • pune hârtie de copt în tăvi
  • așează cozonacii
  • pune-i în cuptor și lasă-i la dospit pentru două ore
  • scoate cozonacii din cuptor și unge-i cu ou bătut
  • coace-i 50 de minute la 180 de grade
Petrecere frumoasă!


Niciun comentariu: