luni, 15 octombrie 2018

Bună dimineața!





  • Salată asezonată cu roșii, brânză, ardei, ceapă și pătrunjel
  • Chec aperitiv de ciuperci (cu un praf de turmeric)
  • Cafea îndulcită cu miere


  • O săptămână super!



    duminică, 14 octombrie 2018

    Chec aperitiv cu ciuperci


    Ingrediente:

    300g ciuperci la cuptor

    200g cașcaval ras

    4 linguri (cu vârf) de făină

    2 cepe mici

    5 ouă

    un ardei roșu

    sare

    piper

    fulgi de ardei iute

    o linguriță de oregano

    alte condimente (după gustul fiecăruia)

    o linguriță praf de copt
    Pregătire:

    pune două ouă la fiert (tari)

    alege bolul în care faci compoziția și scurge în el zeama lăsată de ciuperci

    taie ciupercile cubulețe (și pune-le în bol)

    taie cepele solzișori (și pune-le în bol)

    taie ardeiul cubulețe (și pune-l în bol)

    adaugă condimentele, plus trei sferturi din cașacval, și amestecă

    curăță ouăle fierte

    pune hârtie de copt în tava de chec

    spală ouăle rămase, separă gălbenușurile de albușuri și bate bine albușurile

    adaugă gălbenușurile, albușurile, făina, praful de copt în bol, omogenizează compoziția și pune jumătate în tava de copt

    pune ouăle fierte și restul de compoziție
    Preparare:

    pune tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 46 de minute

    scoate tava din cupor, presară restul de cașcaval, și pune-o la loc pentru încă 5 minute

    scoate tava din cupor, checul din tavă și lasă-l la răcit pentru o oră

    Poftă bună!



    luni, 8 octombrie 2018

    Budincă de quinoa

    Ingrediente:
    • o ceașcă de quinoa
    • o linguriță de scorțișoară
    • un vârf de cuțit de cardamon
    • un vârf de cuțit de cuișoare măcinate
    • 2 mere
    • 50g stafide
    • 2 ouă
    • 500ml lapte
    • un pliculeț zahăr vanilat
    • o lingură de melasă
    • 50g migdale
    Pregătire:
    • pune quinoa la înmuiat pentru o oră
    • alege vasul de Jena în care faci budinca (eu am folosit unul rotund cu diametrul 20cm), clătește-l de praf și lasă-l la uscat
    • pune quinoa, scorțișoara, cardamonul și cuișoarele în vas
    • omogenizează amestecul
    • spală merele, curăță-le și taie-le cubulețe
    • pune merele peste quinoa (în strat omogen)
    • adaugă stafidele
    • într-un vas separat, sparge ouăle (după ce le-ai spălat)
    • adaugă laptele, zahărul vanilat și melasa
    • omogenizează
    • toarnă compoziția în vasul de Jena
    • toacă migdalele
    • împrăștie-le peste compoziție
    Preparare:
    • pune vasul de Jena la cuptor, la 175 de grade, pentru o oră
    Poftă bună! (Este un început de dimineață minunat.)


    sâmbătă, 6 octombrie 2018

    Ciorbă de fasole

    Ingrediente:
    • o cană de fasole uscată (fasolea, nu cana)
    • o ceapă roșie
    • 3 roșii
    • un gogoșar
    • un sfert de varză albă
    • un morcov
    • câțiva căței de usturoi
    • sare, piper
    • mirodenii după gustul fiecăruia
    • 2 linguri de ulei
    Pregătire:
    • pune fasolea la înmuiat (pentru cel puțin 8 ore)
    • uită de rețetă (pentru cel puțin 8 ore)
    • spală, curăță, taie ingredientele care necesită așa ceva
    Preparare:
    • fierbe fasolea, cu un litru și jumătate de apă, pentru 45 de minute, în oala sub presiune
    • depresurizează oala și scoate capacul
    • pune morcovul și varza la fiert pentru 15 minute
    • dă roșiile, gogoșarul și usturoiul la blender
    • scoate varza și morcovul
    • pune sucul de roșii
    • dă varza și morcovul la blender și pune compoziția înapoi în oală
    • fierbe 10 minute
    • sărează, piperează, condimentează
    • stinge focul
    • pune uleiul
    • lasă acoperit
    Poftă bună! (Merge cu gogoșari în oțet preparați în casă.)


    miercuri, 3 octombrie 2018

    Mâncare de conopidă

    O nouă rețetă în pași. De astă dată au ieșit unsprezece:
    1. Au trecut trei zile de când conopida stătea în lada de legume, așa că astăzi i-a venit rândul: am scos-o, am curățat-o, spălat-o și pus-o la fiert la abur.
    2. A urmat prima verificare a stocurilor: am ales o ceapă roșie, un gogoșar și trei căței de usturoi.
    3. Spălat, tocat, pus la foc, cu trei linguri de ulei, acoperit.
    4. O nouă verificare. Și au ieșit la iveală, oarecum uitate, două fire de ceapă verde și o legătură de mărar.
    5. Spălat, tocat, ceapa în oală, mărarul păstrat pentru mai târziu.
    6. Conopida e gata. Tăiat și pus în oală.
    7. Vizită la raftul cu mirodenii. Ales după gust. (Câteva semințe de chimen dau o aromă aparte.)
    8. Sare și piper
    9. 300ml de suc de roșii.
    10. Mărarul.
    11. Poftă bună!