luni, 30 martie 2020

Turtă de cartofi

Ingrediente:
  • 500ml apă
  • o linguriță zahăr
  • un plic drojdie uscată (7 g)
  • 500g făină (amestec albă + neagră)
  • o linguriță sare
  • două linguri ulei
  • 500g cartofi
  • o ceapă roșie
  • o ceapă galbenă
  • 300g cașcaval
  • o lingură semințe de floarea soarelui
  • o linguriță chimen
  • alte mirodenii după gust
  • unt
Pregătire:
  • dizolvă drojdia și zahărul în 150ml de apă călduță; lasă 15 minute la crescut
  • pune cartofii la fiert (în coajă, la abur)
  • amestecă făina cu restul de apă, drojdia și sarea
  • frământă aluatul (adăugând uleiul spre sfârșit)
  • lasă la crescut pentru 40 de minute
  • curăța cartofii și zdrobește-i
  • toacă ceapa mărunt
  • taie cașcavalul cubulețe
  • amestecă și frământă toate ingredientele (un robot de bucătărie ușurează munca)
Preparare:
  • pune hârtie de copt în tava de aragaz
  • toarnă compoziția în mijloc și las-o să se întindă singură
  • coace 40 de minute la 180 de grade
  • scoate tava din cuptor și unge turta cu unt
  • mai coace 10 minute
Să o savurați cu drag!



luni, 3 februarie 2020

Chiftele din piept de pui cu conopidă

Ingrediente:
  • un piept de pui tocat
  • o pungă conopidă congelată (450g)
  • 4 căței de usturoi
  • mărar și pătrunjel (tocate)
  • 4 linguri pesmet (2, dacă se folosește chia)
  • un ou sau 2 linguri semințe the chia
  • sare, piper
  • fulgi de ardei iute, coriandru măcinat
Preparare:

  • Conopida se fierbe la abur, se mărunțește cu furculița și se adaugă peste pieptul de pui tocat.
  • Se amestecă toate ingredientele și se lasă 10-15 min. (la odihnit) înainte de a forma chiftelele
  • Când se formează chiftelele, se ung palmele cu ulei.
  • Chiftele se coc la cuptor, la 175 grade, câte 20 de minute pe fiecare parte, pe hârtie de copt.

Poftă bună!




duminică, 26 ianuarie 2020

Chec de biscuiți

Pentru a evita mirarea cu privire la rețetă (de ce chec?),  vin cu o precizare: am pus totul într-o tavă de chec. Simplu, nu? Deci:

Ingrediente:
  • 500g biscuiți simpli
  • 100g zahăr
  • 500ml lapte
  • 100g unt
  • 200g rahat
  • 200g nuci
  • 100g stafide
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 2 linguri de apă
  • 60g pudră de cacao
Pregătire:
  • pune stafidele la înmuiat in esența de rom diluată cu două linguri de apă
  • toacă mărunt nucile
  • rupe biscuiții în bucăți (de circa 1 cm.)
  • taie rahatul în cubulețe mici
  • pune pe foc laptele și adaugă zahărul, untul și pudra de cacao
  • amestecă până se topește tot untul
  • lasă amestecul omogenizat la răcit
  • amestecă (și omogenizează) toate ingredientele
Preparare:
  • pune o folie de plastic în tava de chec (o folie îndeajuns de mare ca să poți acoperi apoi totul)
  • pune compoziția în tavă și preseaz-o cu o lingură
  • acoperă cu folia de plastic
  • pune în frigider pentru 4 ore
Distracție plăcută!


luni, 30 decembrie 2019

235: ECU-LIT


Ecuador

Egypt

El Salvador

Equatorial Guinea

Eritrea

Estonia: Ciorbă de pește cu pâine neagră

Eswatini

Ethiopia

Faeroe Islands

Falkland Islands

Fiji

Finland

France

French Guiana

French Polynesia

Gabon

Gambia

Georgia

Germany: Roze cu aromă de Crăciun

Ghana

Gibraltar

Greece

Greenland

Grenada

Guadeloupe

Guam

Guatemala

Guinea

Guinea-Bissau

Guyana

Haiti

Holy See

Honduras

Hong Kong

Hungary
Papricaș de pui

Iceland

India

Indonesia

Iran

Iraq

Ireland

Isle of Man

Israel

Italy
Sicilia: Arancini

Jamaica

Japan

Jordan

Kazakhstan
kokpar

Kenya

Kiribati

Kuwait

Kyrgyzstan

Laos

Latvia

Lebanon

Lesotho

Liberia

Libya

Liechtenstein

Lithuania



duminică, 29 decembrie 2019

Tapiocele

Ingrediente:
  • un ou
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200ml lapte
  • 150g făină de tapioca
  • 150g brânză mozzarella
  • o linguriță sare
Pregătire:
  • se dau toate ingredientele la blender
Preparare:
  • se coc, în forme de brioșe, la 200 de grade, 30 de minute
Poftă bună!



joi, 26 decembrie 2019

Curcan la cuptor

De Crăciunul acesta am primit, ca temă, curcanul la cuptor. (Și a ieșit bine.) Rețete pentru preparare se găsesc cu duiumul pe internet, așa că aici pun doar câteva idei (care să mă ajute să prepar, data viitoare, mai ușor curcanul):
  • am folosit o tavă de cuptor adâncă (de 7 cm.)
  • am marinat curcanul, în tavă, la frigider, o zi, acoperit cu folie de plastic, întorcându-l de vreo două ori
  • pentru un unt aromat prefer ingrediente uscate, mărunțite
  • untul se întinde sub pielea curcanului
  • o lămâie și un măr tăiate pe jumătate, plus câțiva căței de usturoi, puși în curcan, îi dau o aromă aparte
  • la fiecare 45 de minute am stropit curcanul cu sosul strâns în tavă
  • două ore și trei sferturi, la 170 de grade, sunt de ajuns
  • nu e nevoie de termometru pentru carne: dacă, înțepând adânc pulpa și pieptul, lichidul ce iese  este limpede, curcanul este gata
  • după ce l-am scos din cuptor, l-am acoperit cu folie de aluminiu
Sărbători cu bucurii și sănătate!