joi, 11 ianuarie 2018

Aluat de foitaj

Prăjiturile (și nu numai) ies gustoase în funcție de ingredientele folosite și priceperea bucătarului. La aluaturi importantă este făina. Până acum am folosit-o pe cea albă, de grâu, tip 000, și nu am dat greș.

Ingrediente:
  • 250g faină (plus făină pentru blatul de lucru)
  • 150 ml apă
  • un vârf de cuțit de sare
  • 250 g unt (cu minim 80% grăsime)
Pregătire:
  • scoateți untul din frigider
  • dizolvați sarea în apă
  • într-un bol, amestecați făina cu apa sărată, frământați 5 minute și obțineți o bilă omogenă de aluat
  • puneți bila la frigider pentru o oră (în folie de plastic alimentară)
Preparare:
  • scoateți aluatul din frigider
  • frământați untul
  • crestați aluatul, așezați untul la mijloc și acoperiși-l cu aluat
  • întindeți cu sucitorul, pliați în trei, răsuciți, întindeți, pliați în trei și puneți la frigider pentru 30 de minute
  • se repetă de încă două ori: întindeți, pliați, răsuciți, întindeți, pliați, la frigider
Aluatul se poate folosi imediat, ținut două zile la frigider sau mai mult timp la congelator. Spor la prăjituri!

Cum teoria e ușoară dar practica dă de furcă, ca să fie mai simplu, urmăriți demonstrația de mai jos.




Niciun comentariu: