vineri, 10 aprilie 2020

Griș cu lapte


Note:
  • proporție: 15g de griș la 100ml de lapte
  • opțional, pentru pus în griș: scorțișoară, anason
  • opțional, pentru pus pe griș: miere, dulceață de mure, magiun
Poftă bună!


miercuri, 8 aprilie 2020

Mâncare de vinete cu piept de curcan

Ingrediente:
  • 600g piept de curcan
  • 500g vinete
  • 250g ceapă (o ceapă roșie și una galbenă)
  • 300g roșii
  • 5 linguri de ulei
  • o lingură de oregano
  • câte un vârf de cuțit de: fulgi de ardei iute, cimbru, busuioc, piper, coriandru
  • 4 căței de usturoi
  • un morcov, un ardei
  • o legătură de mărar
  • sare
Pregătire:
  • tăie carnea și vinetele în cubulețe de 2cm
  • toacă ceapa, morcovul și ardeiul
  • zdrobește roșiile cu usturoiul la blender
Preparare:
  • pune uleiul la încins
  • călește ceapa
  • pune carnea și lăs-o 6 minute (în cratița acoperită, amestecă din când în când)
  • adăugă vinetele
  • după 10 minute adăugă toate celelalte ingrediente (în afară de mărar)
  • lăsă la foc mic 10 minute (cu capacul pe cratiță)
  • ia capacul și pune cratița la cuptor, la 200 de grade
  • după 10 minute închide cuptorul, scoate cratița, pune mărarul și amestecă
  • până la servirea mesei pune înapoi în cuptor cratița neacoperită (ca mâncarea să rămână caldă)
Poftă bună! (Se poate consuma ca atare sau cu o garnitură de orez simplu.)


luni, 30 martie 2020

Turtă de cartofi

Ingrediente:
  • 500ml apă
  • o linguriță zahăr
  • un plic drojdie uscată (7 g)
  • 500g făină (amestec albă + neagră)
  • o linguriță sare
  • două linguri ulei
  • 500g cartofi
  • o ceapă roșie
  • o ceapă galbenă
  • 300g cașcaval
  • o lingură semințe de floarea soarelui
  • o linguriță chimen
  • alte mirodenii după gust
  • unt
Pregătire:
  • dizolvă drojdia și zahărul în 150ml de apă călduță; lasă 15 minute la crescut
  • pune cartofii la fiert (în coajă, la abur)
  • amestecă făina cu restul de apă, drojdia și sarea
  • frământă aluatul (adăugând uleiul spre sfârșit)
  • lasă la crescut pentru 40 de minute
  • curăța cartofii și zdrobește-i
  • toacă ceapa mărunt
  • taie cașcavalul cubulețe
  • amestecă și frământă toate ingredientele (un robot de bucătărie ușurează munca)
Preparare:
  • pune hârtie de copt în tava de aragaz
  • toarnă compoziția în mijloc și las-o să se întindă singură
  • coace 40 de minute la 180 de grade
  • scoate tava din cuptor și unge turta cu unt
  • mai coace 10 minute
Să o savurați cu drag!



luni, 3 februarie 2020

Chiftele din piept de pui cu conopidă

Ingrediente:
  • un piept de pui tocat
  • o pungă conopidă congelată (450g)
  • 4 căței de usturoi
  • mărar și pătrunjel (tocate)
  • 4 linguri pesmet (2, dacă se folosește chia)
  • un ou sau 2 linguri semințe the chia
  • sare, piper
  • fulgi de ardei iute, coriandru măcinat
Preparare:

  • Conopida se fierbe la abur, se mărunțește cu furculița și se adaugă peste pieptul de pui tocat.
  • Se amestecă toate ingredientele și se lasă 10-15 min. (la odihnit) înainte de a forma chiftelele
  • Când se formează chiftelele, se ung palmele cu ulei.
  • Chiftele se coc la cuptor, la 175 grade, câte 20 de minute pe fiecare parte, pe hârtie de copt.

Poftă bună!




duminică, 26 ianuarie 2020

Chec de biscuiți

Pentru a evita mirarea cu privire la rețetă (de ce chec?),  vin cu o precizare: am pus totul într-o tavă de chec. Simplu, nu? Deci:

Ingrediente:
  • 500g biscuiți simpli
  • 100g zahăr
  • 500ml lapte
  • 100g unt
  • 200g rahat
  • 200g nuci
  • 100g stafide
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 2 linguri de apă
  • 60g pudră de cacao
Pregătire:
  • pune stafidele la înmuiat in esența de rom diluată cu două linguri de apă
  • toacă mărunt nucile
  • rupe biscuiții în bucăți (de circa 1 cm.)
  • taie rahatul în cubulețe mici
  • pune pe foc laptele și adaugă zahărul, untul și pudra de cacao
  • amestecă până se topește tot untul
  • lasă amestecul omogenizat la răcit
  • amestecă (și omogenizează) toate ingredientele
Preparare:
  • pune o folie de plastic în tava de chec (o folie îndeajuns de mare ca să poți acoperi apoi totul)
  • pune compoziția în tavă și preseaz-o cu o lingură
  • acoperă cu folia de plastic
  • pune în frigider pentru 4 ore
Distracție plăcută!


luni, 30 decembrie 2019

235: ECU-LIT


Ecuador

Egypt

El Salvador

Equatorial Guinea

Eritrea

Estonia: Ciorbă de pește cu pâine neagră

Eswatini

Ethiopia

Faeroe Islands

Falkland Islands

Fiji

Finland

France

French Guiana

French Polynesia

Gabon

Gambia

Georgia

Germany: Roze cu aromă de Crăciun

Ghana

Gibraltar

Greece

Greenland

Grenada

Guadeloupe

Guam

Guatemala

Guinea

Guinea-Bissau

Guyana

Haiti

Holy See

Honduras

Hong Kong

Hungary
Papricaș de pui

Iceland

India

Indonesia

Iran

Iraq

Ireland

Isle of Man

Israel

Italy
Sicilia: Arancini

Jamaica

Japan

Jordan

Kazakhstan
kokpar

Kenya

Kiribati

Kuwait

Kyrgyzstan

Laos

Latvia

Lebanon

Lesotho

Liberia

Libya

Liechtenstein

Lithuania



duminică, 29 decembrie 2019

Tapiocele

Ingrediente:
  • un ou
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200ml lapte
  • 150g făină de tapioca
  • 150g brânză mozzarella
  • o linguriță sare
Pregătire:
  • se dau toate ingredientele la blender
Preparare:
  • se coc, în forme de brioșe, la 200 de grade, 30 de minute
Poftă bună!