duminică, 24 decembrie 2017

Piftie de curcan


Ingrediente:
  • un gât de curcan şi două aripi (circa 1,5kg împreună)
  • 3 lingurițe de sare
  • o ceapă (mărișoară)
  • 2 morcovi, 2 cartofi, un ardei, o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac, o țelină mică
  • 3 căpățâni mari de de usturoi
  • 10 boabe de piper
  • pătrunjel verde
Pregătire:
  • spălați bine carnea și lăsați-o la scurs circa jumătate de oră
  • spălați bine carnea și puneți-o într-o oală de 10 litri
  • turnați apă rece până umpleți oala și puneți-o la foc tare
  • când începe să clocotească apa, reduceți focul
  • scoateți spuma formată
  • când nu mai este spumă, puneți sarea, piperul, ceapa tăiată în două (cu foi cu tot) și 3 căței de usturoi (curăți, întregi)
  • lăsați la fiert două ore și jumătate, fără capac, la foc mic
  • spălați și curățați toate legumele
Preparare:
  • puneți legumele în oală
  • mai fierbeți zeama 25 de minute
  • curățați usturoiul și tocați-l mărunt
  • scoateți totul din zeamă și puneți usturoiul
  • lăsați la foc mic, acoperit, 25 de minute
  • tăiați unul din morcovi rondele
  • (din restul de legume, cu trei linguri de smântână și două de ulei, plus sare piper și coriandru, puteți faceți un piure gustos)
  • scoateți carnea de pe oase și tăiați-o în bucăți potrivite
  • alegeți 8 străchini și împărțiți carnea în ele
  • cu un polonic puneți zeama în străchini (fără usturoi)
  • puneți rondelele de morcov și ornați cu frunze de pătrunjel
  • lăsați la rece
Poftă bună! (În Gorj piftia, răcitura, se servea la ospețe ca prim fel împreună cu sarmale fierbinți. Acum a ajuns la felul doi, căci deschiderea a fost preluată de mezeluri și alte antreuri.)

PS: Piftia de pasăre nu se face la fel de tare  ca cea de porc. Deci, dacă o doriți mai fermă, folosiți două pliculețe de gelatină.



Niciun comentariu: