luni, 30 decembrie 2019

235: ECU-LIT


Ecuador

Egypt

El Salvador

Equatorial Guinea

Eritrea

Estonia: Ciorbă de pește cu pâine neagră

Eswatini

Ethiopia

Faeroe Islands

Falkland Islands

Fiji

Finland

France

French Guiana

French Polynesia

Gabon

Gambia

Georgia

Germany: Roze cu aromă de Crăciun

Ghana

Gibraltar

Greece

Greenland

Grenada

Guadeloupe

Guam

Guatemala

Guinea

Guinea-Bissau

Guyana

Haiti

Holy See

Honduras

Hong Kong

Hungary
Papricaș de pui

Iceland

India

Indonesia

Iran

Iraq

Ireland

Isle of Man

Israel

Italy
Sicilia: Arancini

Jamaica

Japan

Jordan

Kazakhstan
kokpar

Kenya

Kiribati

Kuwait

Kyrgyzstan

Laos

Latvia

Lebanon

Lesotho

Liberia

Libya

Liechtenstein

Lithuania



duminică, 29 decembrie 2019

Tapiocele

Ingrediente:
  • un ou
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200ml lapte
  • 150g făină de tapioca
  • 150g brânză mozzarella
  • o linguriță sare
Pregătire:
  • se dau toate ingredientele la blender
Preparare:
  • se coc, în forme de brioșe, la 200 de grade, 30 de minute
Poftă bună!



joi, 26 decembrie 2019

Curcan la cuptor

De Crăciunul acesta am primit, ca temă, curcanul la cuptor. (Și a ieșit bine.) Rețete pentru preparare se găsesc cu duiumul pe internet, așa că aici pun doar câteva idei (care să mă ajute să prepar, data viitoare, mai ușor curcanul):
  • am folosit o tavă de cuptor adâncă (de 7 cm.)
  • am marinat curcanul, în tavă, la frigider, o zi, acoperit cu folie de plastic, întorcându-l de vreo două ori
  • pentru un unt aromat prefer ingrediente uscate, mărunțite
  • untul se întinde sub pielea curcanului
  • o lămâie și un măr tăiate pe jumătate, plus câțiva căței de usturoi, puși în curcan, îi dau o aromă aparte
  • la fiecare 45 de minute am stropit curcanul cu sosul strâns în tavă
  • două ore și trei sferturi, la 170 de grade, sunt de ajuns
  • nu e nevoie de termometru pentru carne: dacă, înțepând adânc pulpa și pieptul, lichidul ce iese  este limpede, curcanul este gata
  • după ce l-am scos din cuptor, l-am acoperit cu folie de aluminiu
Sărbători cu bucurii și sănătate!



sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Mâncare de cartofi cu costiță afumată

O mâncare de cartofi nu ai cum să o greșești. Pentru a evita monotonia, încercă și alte ingrediente secundare. De astă dată am folosit cozile de la ceapa verde. Multe. Și nu am dat greș. (Ceapă verde la sfârșit de noiembrie!? În piața din cartier am găsit destulă.)

duminică, 24 noiembrie 2019

Chiftele de năut

O rețetă în 6 pași:

  1. 250g năut, muiat timp de 4 ore, dat la blender cu 150ml apă
  2. morcov, dovlecel și țelină, rase pe răzătoarea mică
  3. ceapă, usturoi și pătrunjel verde, tocate mărunt
  4. condimente după gust
  5. formează chiftelele și tăvălește-le prin semințe de susan
  6. coace-le 40 de minute la 180 de grade

Poftă bună!



marți, 19 noiembrie 2019

Sfecla oceanică

Dacă cu ceva timp în urmă am folosit avocado, acum a venit rândul sfeclei pentru ceva simplu, (oarecum) rapid și gustos:
  • pasează cu furculița 2 cutii de sardine (sau șprot afumat) în ulei
  • rade, pe răzătoarea mare, o sfeclă (mică) coaptă (în cuptor) și 3 cartofi (fierți)
  • rade, pe răzătoarea mare, un morcov și țelină cât consideri necesar (crude)
  • amestecă toate ingredientele și asezonează cu condimente după gust
  • adaugă un sos făcut dintr-un ou fiert, cu muștar și ulei (nu e chiar o maioneză clasică)
  • pune câteva felii de pâine de la prăjit

Poftă bună!