sâmbătă, 15 august 2020

Chec cu caise (uscate)

Ingrediente:
  • 4 oua
  • un vârf de cuțit de sare
  • o linguriță esență de vanilie
  • 150g unt
  • 225g faină (am folosit un amestec de făină albă, neagră și de cocos)
  • 200g caise uscate
  • un plic praf de copt
  • 300ml iaurt
Pregătire:
  • taie caisele în patru și pune-le la hidratat în 100ml de apă
  • bate albușurile cu sarea
  • adaugă gălbenușurile și esența de vanilie
  • adaugă untul topit, făina și praful de copt
  • adaugă caisele (cu tot cu apă
  • pune iaurtul
Preparare:
  • toarnă compoziția în tava de copt tapetată cu hârtie
  • coace la 180 de grade, 50 de minute
Poftă bună! (Și chef de povești la cafea!)



duminică, 2 august 2020

Vinete și ardei copți cu sos de brânză

Rețeta o las la latitudinea fiecăruia. Pun aici doar câteva note:
  • Vinetele se taie felii pe lung și se coc pe grătar
  • Se coc și ardeii (evident)
  • Se unge cu ou înainte de a băga tava la cuptor
Poftă bună!


miercuri, 15 iulie 2020

Supă de roșii




Succesul unei supe de roșii gustoase e garantat de roșiile coapte. Și de bucuria cu care o gătești!

PS: Chiar ai nevoie și de o rețetă?! O găsești la https://retetazileideazi.blogspot.com/2017/08/supa-de-rosii.html

luni, 29 iunie 2020

Pâinea migdalată

Ingrediente:
  • 140 g făină de migdale
  • 35 g tărâțe de psyllium
  • 2 ouă
  • 200 ml apă
  • ½ linguriță praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • o lingură de susan
Pregătire:
  • amestecă făina de migdale cu tărâțele de psyllium, praful de copt și sarea
  • bate ouăle şi toarnă-le peste amestec (păstrează din ouăle bătute pentru uns)
  • toarnă apa fierbinte și amestecă bine
  • lasă 10 minute să se umfle tărâțele.
Preparare:
  • pune aluatul într-o tavă de chec
  • amestecă semințele de susan cu oul păstrat
  • unge aluatul
  • coace la 175 de grade pentru 35 de minute
Poftă bună!



vineri, 19 iunie 2020

Prăjitură cu caise

Ingrediente
:
  • 6 oua
  • 150g zahăr
  • 4 linguri ulei
  • 300g făină
  • un pliculeț zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit sare
  • o linguriță esență de rom
  • o linguriță (rasă) praf de copt
  • 800g caise (De ce 800? Până am făcut prăjitura, doar atâtea au rămas din kilogramul şi jumătate cumpărat din piață, după scoaterea sâmburilor şi degustarea lor.)
Începi cu bătutul albușului spumă și termini cu coacerea prăjiturii la 175 de grade pentru 45 de minute. Simplu, nu?

Poftă bună!



vineri, 1 mai 2020

235: AFG-DRC


Afghanistan

Albania

Algeria

American Samoa

Andorra

Angola

Anguilla

Antigua and Barbuda

Argentina

Armenia

Aruba

Australia

Austria

Azerbaijan

Bahamas

Bahrain

Bangladesh

Barbados

Belarus

Belgium

Belize

Benin

Bermuda

Bhutan

Bolivia

Bosnia and Herzegovina

Botswana

Brazil

British Virgin Islands

Brunei

Bulgaria

Burkina Faso

Burundi

Cabo Verde

Cambodia

Cameroon

Canada

Caribbean Netherlands

Cayman Islands

Central African Republic

Chad

Channel Islands

Chile

China

Colombia

Comoros

Congo

Cook Islands

Costa Rica

Côte d'Ivoire

Croatia

Cuba

Curaçao

Cyprus

Czech Republic (Czechia)

Denmark

Djibouti

Dominica

Dominican Republic

DR Congo



vineri, 10 aprilie 2020

Griș cu lapte


Note:
  • proporție: 15g de griș la 100ml de lapte
  • opțional, pentru pus în griș: scorțișoară, anason
  • opțional, pentru pus pe griș: miere, dulceață de mure, magiun
Poftă bună!


miercuri, 8 aprilie 2020

Mâncare de vinete cu piept de curcan

Ingrediente:
  • 600g piept de curcan
  • 500g vinete
  • 250g ceapă (o ceapă roșie și una galbenă)
  • 300g roșii
  • 5 linguri de ulei
  • o lingură de oregano
  • câte un vârf de cuțit de: fulgi de ardei iute, cimbru, busuioc, piper, coriandru
  • 4 căței de usturoi
  • un morcov, un ardei
  • o legătură de mărar
  • sare
Pregătire:
  • tăie carnea și vinetele în cubulețe de 2cm
  • toacă ceapa, morcovul și ardeiul
  • zdrobește roșiile cu usturoiul la blender
Preparare:
  • pune uleiul la încins
  • călește ceapa
  • pune carnea și lăs-o 6 minute (în cratița acoperită, amestecă din când în când)
  • adăugă vinetele
  • după 10 minute adăugă toate celelalte ingrediente (în afară de mărar)
  • lăsă la foc mic 10 minute (cu capacul pe cratiță)
  • ia capacul și pune cratița la cuptor, la 200 de grade
  • după 10 minute închide cuptorul, scoate cratița, pune mărarul și amestecă
  • până la servirea mesei pune înapoi în cuptor cratița neacoperită (ca mâncarea să rămână caldă)
Poftă bună! (Se poate consuma ca atare sau cu o garnitură de orez simplu.)


luni, 30 martie 2020

Turtă de cartofi

Ingrediente:
  • 500ml apă
  • o linguriță zahăr
  • un plic drojdie uscată (7 g)
  • 500g făină (amestec albă + neagră)
  • o linguriță sare
  • două linguri ulei
  • 500g cartofi
  • o ceapă roșie
  • o ceapă galbenă
  • 300g cașcaval
  • o lingură semințe de floarea soarelui
  • o linguriță chimen
  • alte mirodenii după gust
  • unt
Pregătire:
  • dizolvă drojdia și zahărul în 150ml de apă călduță; lasă 15 minute la crescut
  • pune cartofii la fiert (în coajă, la abur)
  • amestecă făina cu restul de apă, drojdia și sarea
  • frământă aluatul (adăugând uleiul spre sfârșit)
  • lasă la crescut pentru 40 de minute
  • curăța cartofii și zdrobește-i
  • toacă ceapa mărunt
  • taie cașcavalul cubulețe
  • amestecă și frământă toate ingredientele (un robot de bucătărie ușurează munca)
Preparare:
  • pune hârtie de copt în tava de aragaz
  • toarnă compoziția în mijloc și las-o să se întindă singură
  • coace 40 de minute la 180 de grade
  • scoate tava din cuptor și unge turta cu unt
  • mai coace 10 minute
Să o savurați cu drag!