Pomana porcului |
Salată de beouf |
Borş de sfeclă |
Ceafă de porc la grătar |
Fasole verde |
Orez cu legume |
Tiramisu |
Limonadă de casă |
Ţuică de Arad |
Roşu de struguri |
Pentru a doua zi |
miercuri, 26 decembrie 2018
Meniu simplu de Crăciun
Dacă anul trecut am petrecut ceva timp în bucătărie, anul acesta a fost mai ușor:
marți, 25 decembrie 2018
duminică, 11 noiembrie 2018
Colivă
- 1kg arpacaș
- 3l apa rece (plus apă pentru spălat)
- 1 linguriță de sare
- 600g zahăr tos
- coaja rasă de la 2 lămâi
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 3 linguri (fiole) de esență de rom
- 500g miez de nucă
- drajeuri (opțional, pentru decor)
- spală arpacașul în apă rece (în nouă ape)
- pune-l la fiert cu 3 litri de apă (la foc mare)
- amestecă ocazional și adună spuma formată
- când începe să fiarbă, dă focul mic
- fierbe 20 de minute (amestecând ca să nu se prindă)
- când e gata, stinge focul, pune un capac și lasă grâul la răcit (circa 10 ore)
- alege un vas mare în care să poți frământa grâul
- pune grâul fiert în vas
- alege jumătăți de nucă (pentru decor)
- pisează nuca (nici prea mare, nici prea mic)
- pune toate ingredientele în vas
- frământă, omogenizând compoziția
- coliva e gata pentru a fi pusă în pahare și pe platouri
Și au rămas amintiri și povești frumoase.
sâmbătă, 10 noiembrie 2018
Ceaiul amintirilor
duminică, 4 noiembrie 2018
Fursecuri cu iaurt
Și astăzi a fost o zi de căutat și pus pe blat, dar nu am găsit prea multe uitate prin frigider și cămară: doar o banană și o pară foarte coapte. S-a mai pus alături: un iaurt grecesc (200g), un ou, 8 linguri de fulgi de ovăz, o lingură de caju, un pliculeț de zahăr vanilat. Toate date prin blender, amestecate cu o lingură de stafide, porționate și puse la cuptor (25 de minute la 175 de grade). Un ceai de mentă (cu un strop de miere) a fost un companion pe cinste pentru fursecurile gustoase!
Pulpe de rață la cuptor
Ingrediente:
- 3 pulpe de rață
- piper, sare
- alte condimente după gust
- încinge tigaia de fontă (dacă n-ai, e bună oricare alta)
- crestează pielea de pe pulpe
- pune sare și piper
- frige pulpele în tigaie câte 3 minute pe fiecare parte (nu e nevoie de ulei căci lasă singure grăsime)
- pune pulpele într-o tavă de copt (cu partea cu mai mulă piele în sus)
- toarnă peste ele grăsimea din tigaie
- condimentează-le
- lasă-le la cuptor, la 175 de grade pentru 50 de minute
sâmbătă, 3 noiembrie 2018
Plăcintă de pui
Ingrediente:
- aluat moale (din 250g făină), la care am adăugat și un vârf de cuțit de semințe de chimen
- tocană de pui
- un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute
- un ou
- prepară aluatul
- gătește o tocană de pui (un pic mai condimentată ca de obicei)
- dacă e prea zemoasă, îngroașe tocana cu puțină făină
- bate oul cu 2 linguri de apă
- împarte aluatul în două
- întinde-l (pe blatul uns cu ulei) în două foi în funcție de mărimea tăvii de copt
- pune prima foaie pe fundul tăvii și pe marginile acesteia
- toarnă tocana
- acoperă cu a doua foaie
- unge cu ou
- coace 30 de minute la 175 de grade
joi, 1 noiembrie 2018
Tocană de pui
Tocana este un fel de mâncare pe care nu o poți greși: toci, tai, călești, amesteci, pui mirodenii, guști, dregi gustul, mai fierbi. Ce poate fi mai simplu?
Pentru tocana de azi am ales: ceapă, ardei, cubulețe de roșii (în suc propriu), pulpe de pui (le-am tăiat și pe ele cubulețe), ciuperci, usturoi, oregano, mirodenii, piper, sare și un pic de ulei.
Poftă bună!
PS: Ai încercat să pui un pic de scorțișoară în tocană?
miercuri, 31 octombrie 2018
Inspirație?
marți, 30 octombrie 2018
Mere cu brânză de vaci (și aromă de scorțișoară)
- 5 mere
- 250g brânză de vaci
- un ou
- 2 linguri de miere
- un plic de zahăr vanilat
- o lingură (cu vârf) de griș
- câte o lingură (cu vârf) de: stafide, caju, migdale
- un vârf de cuțit de scorțișoară
- un pic de unt
- spălă merele, taie partea de sus (ca un capac)
- scobește-le: cu o linguriță îndepărtează cotorul cu semințe și o parte din miez (păstrând un perete destul de gros)
- spală oul și sparge-l
- pisează caju și migdalele într-o piuă
- într-un bol amestecă toate ingredientele (fără unt) până obții o cremă omogenă
- unge o tavă de copt cu unt (eu am folosit capacul unui vas de Jena)
- aranjează merele
- umple-le cu crema de brânză
- coace la 100 grade pentru 30 de minute
Abonați-vă la:
Postări (Atom)