Aluaturi fel de fel
Aluat de foitaj
Ingrediente:
- 250g faină (plus făină pentru blatul de lucru)
- 150 ml apă
- un vârf de cuțit de sare
- 250 g unt (cu minim 80% grăsime)
L-am folosit la:
cremșnit,
cremvuști și aluat
,
Pastel Belem,
saleuri.
Aluat simplu
Ingrediente:
- 400g făină
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
- 240ml apă
- o linguriță sare
- 2 lingurițe zahăr
- 2 linguri ulei
Preparare:
- amestecă drojdia cu 100ml apă călduța și zahărul și las-o la înflorit 15 minute
- pune într-un bol făina, sarea uleiul și restul de apă
- adaugă soluția de drojdie
- frământă
- lasă aluatul la dospit o oră (în cuptorul preîncălzit la 80 de grade)
L-am folosit la
mere cu scorțișoară.
Ingrediente:
- 500g faina
- 200ml lapte
- 100ml apa minerala
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
Aluat dulce
Ingrediente:
- 2 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 100g unt
- 250ml lapte
- 350g faină
- un pliculeț de praf de copt
Preparare:
- topiți untul și stingeți focul
- adăugați ouăle și zahărul
- puneți laptele și adăugați făina cu praful de copt
L-am folosit la:
prăjitură cu mere.
Aluat nisipos
Ingrediente:
- 250 de grame de faina
- 130 de grame de unt
- un ou mare
- 100 de grame de zahar
- coaja de la o lămâie
- un plic de zahăr vanilat
- un praf de sare
Preparare:
- pune făina, zahărul, coaja de lămâie, zaharul vanilat și sarea într-un bol
- adăugă untul tăiat bucățele
- amestecă până când amestecul are un aspect nisipos
- adăugă oul și frământă rapid până când obții o compoziție omogenă (mai pune făină dacă este prea moale)
L-am folosit la:
bănuți cu gem,
prăjitură grilă cu gem.
Aluat moale
Ingrediente:
- 500g făină
- 100ml lapte
- 100ml apă
- 2 ouă
- 130g unt
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
- 2 lingurițe de zahăr
- o linguriță de sare
Preparare:
- combină apa caldă cu laptele
- adăugă drojdia şi o linguriță de zahăr
- lăsă drojdia la dospit, pentru 20 de minute
- bate ouăle într-un bol
- adaugă sarea, zahărul, untul topit, drojdia dospită şi făina
- frământă un aluat moale şi pune-l la dospit, într-un loc cald, pentru o oră
L-am folosit la
pâine-cornuleţ,
plăcintă de pui.
Aluat de pizza
Ingrediente:
- 160ml apă caldă
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
- o lingură zahăr
- 500g făină
- 160ml bere
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingurița sare
L-am folosit la ...
pizza (evident!).
Ingrediente:
- 250g făină albă
- 150ml lapte cald
- 5g drojdie uscată
- 50g zahar tos
- 2 ouă
- 30ml ulei
- un praf de sare
- un litru ceai aromat de fructe
- 40ml rom (sau o lingură de esență)
- câteva lingurițe din dulceața preferată
- 500g frișcă
Pregătire:
- se frământă un prim aluat cu 200g de făină, lapte, drojdie și o lingură de zahăr
- se lasă la dospit pentru jumătate de oră
- se bat ouăle cu zahărul și se adaugă sarea, făina și uleiul
- se amestecă cele două aluaturi și se mai lasă la dospit 30 de minute
L-am folosit la ...
savarine (evident!).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu