duminică, 21 octombrie 2018

Aluaturi fel de fel


Aluat de foitaj

Ingrediente:
  • 250g faină (plus făină pentru blatul de lucru)
  • 150 ml apă
  • un vârf de cuțit de sare
  • 250 g unt (cu minim 80% grăsime)
L-am folosit la: cremșnit, cremvuști și aluat , Pastel Belem, saleuri.




Aluat simplu

Ingrediente:
  • 400g făină
  • 7g drojdie uscată (un pliculeț)
  • 240ml apă
  • o linguriță sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 2 linguri ulei
Preparare:
  • amestecă drojdia cu 100ml apă călduța și zahărul și las-o la înflorit 15 minute
  • pune într-un bol făina, sarea uleiul și restul de apă
  • adaugă soluția de drojdie
  • frământă
  • lasă aluatul la dospit o oră (în cuptorul preîncălzit la 80 de grade)
L-am folosit la mere cu scorțișoară.



Aluat de gogoși

Ingrediente:
  • 500g faina
  • 200ml lapte
  • 100ml apa minerala
  • 7g drojdie uscată (un pliculeț)




Aluat dulce

Ingrediente:
  • 2 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 100g unt
  • 250ml lapte
  • 350g faină
  • un pliculeț de praf de copt
Preparare:
  • topiți untul și stingeți focul
  • adăugați ouăle și zahărul
  • puneți laptele și adăugați făina cu praful de copt
L-am folosit la: prăjitură cu mere.


Aluat nisipos

Ingrediente:
  • 250 de grame de faina
  • 130 de grame de unt
  • un ou mare
  • 100 de grame de zahar
  • coaja de la o lămâie
  • un plic de zahăr vanilat
  • un praf de sare
Preparare:
  • pune făina, zahărul, coaja de lămâie, zaharul vanilat și sarea într-un bol
  • adăugă untul tăiat bucățele
  • amestecă până când amestecul are un aspect nisipos
  • adăugă oul și frământă rapid până când obții o compoziție omogenă (mai pune făină dacă este prea moale)
L-am folosit la: bănuți cu gem, prăjitură grilă cu gem.


Aluat moale

Ingrediente:
  • 500g făină
  • 100ml lapte
  • 100ml apă
  • 2 ouă
  • 130g unt
  • 7g drojdie uscată (un pliculeț)
  • 2 lingurițe de zahăr
  • o linguriță de sare
Preparare:
  • combină apa caldă cu laptele
  • adăugă drojdia şi o linguriță de zahăr
  • lăsă drojdia la dospit, pentru 20 de minute
  • bate ouăle într-un bol
  • adaugă sarea, zahărul, untul topit, drojdia dospită şi făina
  • frământă un aluat moale şi pune-l la dospit, într-un loc cald, pentru o oră
L-am folosit la pâine-cornuleţ, plăcintă de pui.


Aluat de pizza

Ingrediente:
  • 160ml apă caldă
  • 7g drojdie uscată (un pliculeț)
  • o lingură zahăr
  • 500g făină
  • 160ml bere
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingurița sare
L-am folosit la ... pizza (evident!).


Aluatul savarinei

Ingrediente:
  • 250g făină albă
  • 150ml lapte cald
  • 5g drojdie uscată
  • 50g zahar tos
  • 2 ouă
  • 30ml ulei
  • un praf de sare
  • un litru ceai aromat de fructe
  • 40ml rom (sau o lingură de esență)
  • câteva lingurițe din dulceața preferată
  • 500g frișcă
Pregătire:
  • se frământă un prim aluat cu 200g de făină, lapte, drojdie și o lingură de zahăr
  • se lasă la dospit pentru jumătate de oră
  • se bat ouăle cu zahărul și se adaugă sarea, făina și uleiul
  • se amestecă cele două aluaturi și se mai lasă la dospit 30 de minute
L-am folosit la ... savarine (evident!).



Niciun comentariu: