sâmbătă, 6 iulie 2019

Prăjitură cu vișine

Ingrediente:
  • 6 oua
  • 150g zahăr
  • 4 linguri ulei
  • 300g făină
  • un pliculeț zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit sare
  • o linguriță esență de rom
  • o linguriță (rasă) praf de copt
  • 800g vișine (De ce 800? Până am făcut prăjitura, doar atâtea au rămas din kilogramul cumpărat din piață.)
Începi cu bătutul albușului spumă și termini cu coacerea prăjiturii la 175 de grade pentru 45 de minute. Simplu, nu?

Poftă bună!



joi, 16 mai 2019

O zi excelentă

Pentru a începe o zi excelentă ai nevoie de doar trei ingrediente:
  • o omletă cu verdeață
  • roșii proaspete
  • tortilla wraps
Cafeaua este din partea casei!

sâmbătă, 4 mai 2019

Sfere cu cocos

Ingrediente:
  • 8 curmale (fără sâmburi)
  • trei sferturi de cană caju
  • jumătate de cană fulgi de ovăz
  • jumătate de cană fulgi de nucă de cocos
  • un vârf de cuțit de sare
  • o linguriță esență de rom
Pregătire:
  • pune curmalele la hidratat
  • macină nucile, fulgii de ovăz, o parte din fulgii de cocos și sarea într-un blender de viteză mare
  • adăugă curmalele (cu 3 linguri din apa în care au stat) și esența de vanilie
  • omogenizează compoziția
Preparare:
  • formează sfere din compoziție
  • tăvălește-le prin fulgi de cocos
  • lasă-le la frigider cel puțin jumătate de oră
Zile senine și dulci!


marți, 30 aprilie 2019

Chec cu nucă și iaurt

Ingrediente:
  • 4 oua
  • un vârf de cuțit de sare
  • o linguriță esență de vanilie
  • 150g unt
  • 100g faină albă
  • 100g făină neagră de secară
  • 200g nuca măcinată
  • 150g curmale fără sâmburi
  • un plic praf de copt
  • 250ml iaurt
Pregătire:
  • bate albușurile cu sarea
  • frământă tot timpul
  • adaugă gălbenușurile și esența de vanilie
  • adaugă untul topit, făina, nuca și praful de copt
  • adaugă curmalele tăiate mărunt
  • pune iaurtul
Preparare:
  • toarnă compoziția în tava de copt tapetată cu hârtie
  • coace la 180 de grade, 40 de minute
Poftă bună! (Și chef de povești la cafea!)



vineri, 26 aprilie 2019

Cozonaci

Prima încercare de cozonaci am făcut-o anul trecut de Paște. (Am făcut atunci patru: cu nucă, cu stafide și cu rahat. Au fost criticați că nu sunt prea dulci.) A doua încercare a fost de Rusalii: unul cu nucă și unul cu rahat. (De astă dată au fost doar laude.) Au urmat apoi și alte încercări.

Prepararea nu este atât de dificilă pe cât se spune: trebuie doar atenție, răbdare și timp (plus planificare pentru ce să faci în timpii de așteptare). Deci:

Ingrediente (pentru doi cozonaci):
  • Aluat 1
    • 500g făină
    • 300ml lapte cald
    • 7g drojdie uscată (un pliculeț)
  • Aluat 2
    • 6 gălbenușuri
    • un ou întreg
    • 150g zahar
    • 50ml rom sau coniac
    • 10g sare
    • 200g faină
    • 2 plicuri zahăr vanilat
    • 120g unt (cu minim 80% grăsime)
    • o linguriță esență de lămâie
  • Umplutura (pentru un cozonac, la alegere)
    • 200g nucă măcinată, o lingură cacao, 200ml lapte, 50g zahar (amestecul de fierbe puțin)
    • 800 g rahat colorat (taie-l în cubulețe de 1 cm)
    • 250g stafide, 50ml coniac (înmoaie stafidele în coniac)
  • 1 ou (pentru vopsit cozonacul)
Pregătire:
  • Aluat 1
    • încălzește laptele și dizolvă în el drojdia
    • las-o la înflorit pentru 10 minute
    • adaugă făina
    • frământă la robotul de bucătărie
    • lasă aluatul la dospit pentru 30 de minute
  • Aluat 2
    • topește untul și lasă-l să se răcească în bolul de frământat
    • adăugă zahărul, sarea, zahărul vanilat, esența de lămâie
    • adaugă gălbenușurile, oul întreg și romul
    • mixează, adaugă făina și frământă
    • lasă și acest aluat la dospit pentru 20 de minute
  • Cozonacul
    • amestecă cele două aluaturi
    • frământă 6 minute cu robotul
    • ia o pauză de 5 minute și mai frământă 6 minute
    • lăsă la dospit pentru 90 de minute (la temperatura camerei)
  • Formarea cozonacului
    • răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei
    • împarte aluatul în două (cu cântarul, nu la ochi!)
    • fiecare jumătate întinde-o într-o foaie dreptunghiulară pe care tai-o în două
    • pune umplutura dorită pe fiecare foaie, rulează foaia și apoi împletește, din două foi, cozonacul
Preparare:
  • încălzește cuptorul la 100 ce grade pentru 3 minute
  • pune hârtie de copt în tăvi
  • așează cozonacii
  • pune-i în cuptor și lasă-i la dospit pentru două ore
  • scoate cozonacii din cuptor și unge-i cu ou bătut
  • coace-i 50 de minute la 180 de grade
Petrecere frumoasă!


luni, 8 aprilie 2019

Piept de curcan cu conopidă

Ingrediente:
  • 1kg piept de curcan
  • o conopidă (750g)
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de bulion
  • sare, piper
  • alte condimente după gust: ardei iute, coriandru, mentă
Pregătire:
  • se fierbe pieptul de curcan în supă
  • se opărește conopida, 6 minute, în supa în care a fiert carnea
Preparare:
  • se taie pieptul în bucăți (după dorință)
  • se pune carnea într-o tavă de ceramică
  • se adaugă conopida desfăcută buchețele și cotorul tăiat rondele
  • se condimentează, se stropește cu ulei și bulion
  • se pune în cuptorul setat pe grătar termic, 175 grade, 25 de minute
Poftă bună!