marți, 9 iulie 2019
sâmbătă, 6 iulie 2019
Prăjitură cu vișine
- 6 oua
- 150g zahăr
- 4 linguri ulei
- 300g făină
- un pliculeț zahăr vanilat
- un vârf de cuțit sare
- o linguriță esență de rom
- o linguriță (rasă) praf de copt
- 800g vișine (De ce 800? Până am făcut prăjitura, doar atâtea au rămas din kilogramul cumpărat din piață.)
Poftă bună!
sâmbătă, 18 mai 2019
joi, 16 mai 2019
O zi excelentă
miercuri, 15 mai 2019
Inspirație?
sâmbătă, 4 mai 2019
Sfere cu cocos
- 8 curmale (fără sâmburi)
- trei sferturi de cană caju
- jumătate de cană fulgi de ovăz
- jumătate de cană fulgi de nucă de cocos
- un vârf de cuțit de sare
- o linguriță esență de rom
- pune curmalele la hidratat
- macină nucile, fulgii de ovăz, o parte din fulgii de cocos și sarea într-un blender de viteză mare
- adăugă curmalele (cu 3 linguri din apa în care au stat) și esența de vanilie
- omogenizează compoziția
- formează sfere din compoziție
- tăvălește-le prin fulgi de cocos
- lasă-le la frigider cel puțin jumătate de oră
marți, 30 aprilie 2019
Chec cu nucă și iaurt

- 4 oua
- un vârf de cuțit de sare
- o linguriță esență de vanilie
- 150g unt
- 100g faină albă
- 100g făină neagră de secară
- 200g nuca măcinată
- 150g curmale fără sâmburi
- un plic praf de copt
- 250ml iaurt
- bate albușurile cu sarea
- frământă tot timpul
- adaugă gălbenușurile și esența de vanilie
- adaugă untul topit, făina, nuca și praful de copt
- adaugă curmalele tăiate mărunt
- pune iaurtul
- toarnă compoziția în tava de copt tapetată cu hârtie
- coace la 180 de grade, 40 de minute
vineri, 26 aprilie 2019
Cozonaci
Prepararea nu este atât de dificilă pe cât se spune: trebuie doar atenție, răbdare și timp (plus planificare pentru ce să faci în timpii de așteptare). Deci:
Ingrediente (pentru doi cozonaci):
- Aluat 1
- 500g făină
- 300ml lapte cald
- 7g drojdie uscată (un pliculeț)
- Aluat 2
- 6 gălbenușuri
- un ou întreg
- 150g zahar
- 50ml rom sau coniac
- 10g sare
- 200g faină
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 120g unt (cu minim 80% grăsime)
- o linguriță esență de lămâie
- Umplutura (pentru un cozonac, la alegere)
- 200g nucă măcinată, o lingură cacao, 200ml lapte, 50g zahar (amestecul de fierbe puțin)
- 800 g rahat colorat (taie-l în cubulețe de 1 cm)
- 250g stafide, 50ml coniac (înmoaie stafidele în coniac)
- 1 ou (pentru vopsit cozonacul)
- Aluat 1
- încălzește laptele și dizolvă în el drojdia
- las-o la înflorit pentru 10 minute
- adaugă făina
- frământă la robotul de bucătărie
- lasă aluatul la dospit pentru 30 de minute
- Aluat 2
- topește untul și lasă-l să se răcească în bolul de frământat
- adăugă zahărul, sarea, zahărul vanilat, esența de lămâie
- adaugă gălbenușurile, oul întreg și romul
- mixează, adaugă făina și frământă
- lasă și acest aluat la dospit pentru 20 de minute
- Cozonacul
- amestecă cele două aluaturi
- frământă 6 minute cu robotul
- ia o pauză de 5 minute și mai frământă 6 minute
- lăsă la dospit pentru 90 de minute (la temperatura camerei)
- Formarea cozonacului
- răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei
- împarte aluatul în două (cu cântarul, nu la ochi!)
- fiecare jumătate întinde-o într-o foaie dreptunghiulară pe care tai-o în două
- pune umplutura dorită pe fiecare foaie, rulează foaia și apoi împletește, din două foi, cozonacul
- încălzește cuptorul la 100 ce grade pentru 3 minute
- pune hârtie de copt în tăvi
- așează cozonacii
- pune-i în cuptor și lasă-i la dospit pentru două ore
- scoate cozonacii din cuptor și unge-i cu ou bătut
- coace-i 50 de minute la 180 de grade
marți, 9 aprilie 2019
luni, 8 aprilie 2019
Piept de curcan cu conopidă
- 1kg piept de curcan
- o conopidă (750g)
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de bulion
- sare, piper
- alte condimente după gust: ardei iute, coriandru, mentă
- se fierbe pieptul de curcan în supă
- se opărește conopida, 6 minute, în supa în care a fiert carnea
- se taie pieptul în bucăți (după dorință)
- se pune carnea într-o tavă de ceramică
- se adaugă conopida desfăcută buchețele și cotorul tăiat rondele
- se condimentează, se stropește cu ulei și bulion
- se pune în cuptorul setat pe grătar termic, 175 grade, 25 de minute
Abonați-vă la:
Postări (Atom)