vineri, 24 august 2018

Ouă (și) roșii

Mic dejun în 7 pași:
  1. se alege o roșie babană (sau două mai mici) se taie pe jumătate și se scobește (ca pentru roșii umplute)
  2. se sărează și se piperează
  3. se sparge câte un ou în fiecare jumătate
  4. se condimentează
  5. se pun la cuptor, la 230 de grade, pentru 20 de minute
  6. se scot din cuptor
  7. Poftă bună!



miercuri, 22 august 2018

Șnițele de pui


Ingrediente:
  • 1kg piept de pui dezosat
  • 4 ouă
  • 5 linguri făină
  • 8 linguri pesmet
  • piper, sare
  • coriandru, fulgi de ardei iute
  • oregano, mentă
  • ulei pentru prăjit
Pregătire:
  • pieptul se taie felii subţiri
  • fiecare felie se bate pe ambele părți (atenție la pereți!)
  • se piperează și se sărează
  • pe o farfurie lată se amestecă pesmetul cu oregano și menta
  • se bat ouăle într-un bol
  • se încorporează făina, coriandrul și fulgii de ardei iute
  • se încinge uleiul în tigaie
Preparare:
  • se trece carnea, pe ambele părți, prin ou și apoi prin pesmet
  • se prăjesc șnițelele câte 2 minute pe fiecare parte
  • se scot pe șervețele de hârtie absorbantă
Poftă bună! (Garnitura, la alegere.)



luni, 20 august 2018

Hanu' Berarilor - Casa Oprea Soare


AdresaBucurești, Str. Poenaru Bordea nr. 2
GPSN44,428597   E26,09530
webhttps://hanuberarilor.ro/ro
Meniude toate
BacșișNeinclus în preț. 10% bine, 12% excelent (conform notei de pe nota de plată)

Ce am mâncat:
  • Hamsii prăjite 25,50 lei (500g, servite cu mămăligă și mujdei)
  • Saramură de crap 39,90 lei (servită cu mămăligă, roșii, ardei iute și ardei -toate coapte- și sos de roșii)
  • Salată de varză albă 8,50 lei
  • Limonadă cu miere și apă minerală 14,50 lei (500ml)
  • Berea casei 8,90 lei (400ml, draft)



sâmbătă, 18 august 2018

Tiramisu

Ingrediente:
  • 200ml cafea tare (ce înseamnă tare, depinde de fiecare: eu o prepar din 3 lingurițe cu vârf - de cafea, evident) 
  • 40ml coniac
  • 4 ouă
  • 50g zahăr
  • 500g mascarpone
  • 150g pișcoturi
  • 3 linguri cacao
Pregătire:
  • se face cafeaua și se lasă la răcit
  • se amestecă coniacul în cafea
  • se separă gălbenușurile de albușuri
  • se mixează gălbenușurile cu zahărul
  • se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenușuri
  • se bat albușurile spumă
  • se adaugă peste crema de mascarpone şi se amestecă
Preparare:
  • se pune un strat de pișcoturi pe fundul tăvii alese pentru prepararea prăjiturii
  • se stropesc cu jumătate din cafeaua cu coniac (eu folosesc o pensulă)
  • se întinde jumătate din crema de mascarpone
  • se adaugă încă un strat de pișcoturi și se însiropează
  • se întinde restul de cremă
  • se pudrează cu cacao
  • se lasă la frigider cel puțin 3 ore
Să aveți poftă!



vineri, 17 august 2018

Carte de bucate: Mic dejun




O poveste cu tarhon

Bucătăria nu este doar despre rețete, ingrediente, cantități, foc, vase și servire. Este și despre povești, amintiri și pasiune.

Bunicii stăteau lângă facultate, așa că în studenție am avut parte de mese de prânz apetisante, condimentate cu veselie și povești. Bunicul era cel cu surprizele culinare, iar bunica, cu povețele.

Cum într-unul din rondurile de la 5:30 dimineața bunicul a avut noroc la măcelăria din cartier, în ziua respectivă m-a așteptat cu aromă de grătar. A avut grijă să-l țină la cuptor până am ajuns. Când mi l-a pus în farfurie, a adăugat deasupra un cubuleț de unt și a presărat tarhon uscat: o noutate pentru amândoi. La început nu am crezut în combinație, dar aroma a fost uimitoare.

Acum, bunicul și bunica își spun poveștile într-o altă dimensiune. Dar un borcănel cu tarhon e întotdeauna în raftul meu de mirodenii.